Afganistanska studentica: Talibani blokirali sve puteve do univerziteta, hapse demonstrante
Foto: Tuzlanski.ba

Talibani su danas blokirali sve puteve koji vode do univerziteta, a posebno do univerziteta u Kabulu, kako bi spriječili proteste.

Sudeći prema njihovim reakcijama u prošlosti, talibani će hapsiti žene koje protestuju jer oni to smatraju prijetnjom režimu, kazala je za Fenu 23-godišnja afganistanska studentica koja je željela ostati anonimna nakon odluke talibana da u potpunosti zabrane ženama fakultetsko obrazovanje.

U ovom slučaju, smatra ona, protest je "besmislen jer je protest važan faktor u demokratijama, a talibani u to ne vjeruju".

- Zaista smatram da će ova odluka prisliti mnoge djevojke da prekinu visoko obrazovanje i prihvate prisilne bračne ponude zbog koje će ova polovina stanovništva biti nepismena. Ovo je samo ponavljanje scenarija tokom prve vladavine talibana od 1996. - kazala je 23-godišnjakinja koja je diplomirala na međunarodnim odnosima na Univerzitetu u Kabulu i koja je željela upisati master studij, što sad neće biti u mogućnosti da uradi.

Rođena u pokrajini Logar, kao dijete je preselila u Kabul, a trenutno vodi podzemne škole za djevojčice i djevojke u Afganistanu kojima je obrazovanje zabranjeno otkako su talibani došli na vlast u augustu prošle godine nakon povlačenja američke vojske.

- Radim naporno na tome da dobijem stipendiju u inostranstvu. Imam i svoj plan za obrazovanje žena u Afganistanu, kao i mrežu organizacija koju sam gradila kroz skoro pet godina rada. Zaista želim da studiram u drugoj zemlji u ovom izazovnom vremenu kako bih i tamo napravila mrežu, iskoristila je za svoje aktivnosti u Afganistanu i da bi se jednog dana vratila u ovu zemlju sa znanjem i iskustvom - kazala je ona.

Lično smatra da sve ove odluke talibana imaju isključivo cilj da izvrše pritisak na međunarodnu zajednicu da ih prihvate njih i način na koji vladaju.

- Njima su žene samo sredstvo kojim žele da postignu taj cilj. Smatram da je jedno od rješenja da se nastave podržavati podzemne škole za žene koje ostaju u zemlji kako bi pomogle afganistanskim djevojkama da ne zaborave ono što su do sada naučile i da im pomognu da nauče nove stvari i budu pozitivne jer vjerujem da se svi ovi izazovi mogu nastaviti neko vrijeme, ali neće trajati zauvijek - kazala je 23-godišnjakinja Afganistanka za Fenu.

Navodi da je nedavno učestvovala u osnivanju podzemnih škola i da želi da nastavi širiti tu mrežu jer smatra da su škole jedina stvar koja djevojčice i djevojke može spriječiti da postanu potpuno demotivisane.

Kazala je da su u prošlosti, i prije zabrane obrazovanja, žene bile suočene s raznim izazovima kao što su puno manji broj obrazovnih mogućnosti u poređenju sa muškarcima, uznemiravanje i zlostavljanje nastavnika i profesora, manje mogućnosti međunarodnih stipendija studenticama i nastavnicama, kao i manje vodećih pozicija u vladinim uredima i na univerzitetima.

Upitana da li ima poruku za međunarodnu zajednicu, kazala je da međunarodna zajednica može pomoći ženama u Afganistanu tako što će pomoći u finansiranju obrazovnih programa, posebno podzemnih škola i da vrše pritisak na talibane pozivanjem na pregovore.

- Pozivam sve lidere i UN da obrate pažnju i ne zaborave naša 20-godišnja dostignuća. Molimo ih da obezbijede pregovore sa talibanima i izvrše pritisak na njih da promijene svoje odluke. Ova zemlja ne može dosta toga učiniti bez njihove pomoći - zaključila je ona u razgovoru za Fenu.