Afganistan: Poginulo šest pripadnika NATO-a i osam civila
Foto: Tuzlanski.ba

U današnjem napadu bombaša samoubice u Kabulu, na čijoj meti je bio NATO-ov konvoj, poginula su dva vojnika NATO-a i četiri pripadnika NATO-a po ugovoru, kao i osam afganistanskih civila – saopćili su zvaničnici Međunarodnih snaga za sigurnosnu pomoć (ISAF).

kabul-bombaMuslimanska ekstremistička grupa Hizb-e-Islami preuzela je odgovornost za ovaj napad, prenosi agencija AP. Zamjenik šefa policije u Kabulu Daud Amin rekao je da je poginulo dvoje djece.

Glasnogovornik NATO-a, poručnik Kventon Rehriht saopćio je da međunarodna alijansa može da potvrdi napad na konvoj koalicionih snaga u Kabulu, ne iznoseći detalje.

Lokalni policijski zvaničnik Hašmad Stanakzi rekao je da je bombaš samoubica izveo napad na konvoj automobilom punim ekspoziva.

- Eksplozija je bila jaka, zbog čega su zapaljene obližnje zgrade - kazao je on.

Stanakzi je dodao da ima poginulih i ranjenih, ne precizirajući broj. On je naveo da je "broj poginulih veliki" i da su u pitanju većinom civili.

Vođa Hizb-e-Ilsamija je Gubidin Hekmatijar, bivši afganistanski premijer i nekadašnji saveznik SAD-a koji se sada nalazi na listi terorista Washingtona.

Ta grupa ima na hiljade boraca i sljedbenika širom sjevera i istoka Afganistana, navodi AP.