Afganistan: Najmanje 13 policajaca ubijeno u napadima talibana
Foto: Tuzlanski.ba

Najmanje 10 afganistanskih policajaca ubijeno je u napadima talibana u južnoj provinciji Helmand, rekli su sigurnosni zvaničnici.

Direktor kancelarije za koordinaciju provincije Helmand Mohamad Ismail Hotaki rekao je da su talibani napali 10 policijskih kontrolnih punktova u oblasti Sangin u toj provinciji. Prema njegovim riječima talibani su uspjeli da zauzmu tri punkta i danas nastavljaju napredovanje.

Hotaki je rekao da je u napadima ubijeno najmanje 10 policajaca i povrijeđeno 16. Kasnije je zamjenik policije oblasti Sangin Hadži Bari rekao da su nađena tijela najmanje 13 ubijenih policajaca i da je 15 povrijeđeno.

-Kontroliramo 80 posto kontrolnih punktova i u toku su borbe s talibanima oko dva punkta - rekao je Bari i dodao da je veliki broj talibana uključen u napade i da se bore s punom snagom.

Talibani su izveli više napada u raznim dijelovima Afganistana od početka njihove ofanzive koja je počela 24. aprila, s početkom toplog vremena. Policijski kontrolni punktovi su redovna meta njihovih napada jer često ima mali broj policajaca koji su slabije naoružani nego vojska.

NATO i američke trupe završili su svoju borbenu misiju u Afganistanu krajem prošle godine i od tada su lokalne afganistanske snage isključivo odgovorne za borbu protiv talibana, prenosi Beta.