Foto: Tuzlanski.ba

Nakon 25 godina korištenja kokaina, Ian Higginson odlučio je cijelom svijetu pokazati šta droga može učiniti ljudskom tijelu. Objavio je užasnu fotografiju krvavog nosa prepunog rana i otkrio da je to posljedica dugogodišnje ovisnosti o kokainu.

“Objavljujem ovo jer ako sam se ja uspio riješiti 25-godišnje navike koja se više doimala kao zatvorska kazna i umalo me stajala života, onda to možeš i ti. Kokain mi nije donio ništa dobro. Jednom kada prestanete, uvidjet ćete to i sami”, napisao je Higgins i pozvao korisnike Facebooka na dijeljenje njegove šokantne objave.

Svoju priču odlučio je iznijeti nakon što je proglašen najvećim konzumentom kokaina u Evropi. Ovaj 44-godišnjak postao je ovisan o toj vrsti droge još u tinejdžerskoj dobi kada je sedmično za nju izdvajao i do 400 funti, odnosno nešto manje od 900 KM

“Kad mi je mama umrla, naslijedio sam kuću vrijednu 160 hiljada funti (370.000 KM) i barem polovicu tog iznosa sam potrošio na kokain”, priznao je za Manchester Evening News.

Kako kaže, kokain mu je uništio svaku vezu u kojoj je bio jer je drogu uvijek stavljao na prvo mjesto.

“Bio sam poput roba, nisam se mogao brinuti o sebi ako nisam ušmrkao kokain”, kaže.

2016. je završio u bolnici zbog boli koju je osjećao u području nosa.

“Puhao sam nos i na papiru vidio komade mesa. Toliko me boljelo, ali i dalje sam ušmrkavao kokain da bih zaustavio bol. Liječnici su sumnjali na infekciju mozga, možda čak i rak, ali nos mi je bio toliko uništen da nisu mogli ni provjeriti je li kancerogen ili nije”, dodaje.

Prošao je dvije biopsije, a onda su liječnici otkrili da je alergičan na kokain zbog čega njegov nos nije mogao zacijeliti. Ipak, ni to ga nije natjeralo da prestane konzumirati drogu i sve do lipnja prošle godine nije se uspijevao ostaviti kokaina.