Vučić Volkswagenu nudi 260 miliona eura subvencija za otvaranje pogona
Foto: Tuzlanski.ba

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić kazao je da je spreman Volskwagenu ponuditi 260 miliona državne pomoći za izgrdnju pogona njemačkog giganta na jugoistoku Evrope.

U razgovoru sa njemačkim ministrom privrede jučer u Beogradu kazao je da će Srbija ponuditi više nego druge zemlje regiona.

- Rekao sam to već i prije, što god da vi ponudite mi ćemo ponuditi puno više", rekao je Vučić. Naveo je i da njemačkom proizvođaču automobila nudi primamljivu državnu pomoć, najveću koju zakonski može ponuditi, od 258,5 miliona eura.

Posjeta njemačkog ministra Srbiji dolazi tek dan nakon zagrebačkog susreta s ministrom privrede Darkom Horvatom, na kojemu se razgovaralo o istoj temi.

Iako se Vučić nije referirao na vijest da se i Hrvatska priključila pregovorima, kazao je da "oni svi zajedno (zemlje konkurenti) ne mogu ponuditi uvjete kakve može ponuditi Srbija", a zamolio je i Altmaiera da to prenese tamo gdje bi trebalo.

Osim što je tema bio pogon VW-a vrijedan 1,5 milijardi eura, u prisustvu Altmayera, srbijanski predsjednik potpisao je dva važna sporazuma o investicijama vrijedna 300 miliona eura, a oba su autoindustriji.

Jedan se tiče ugovora s njemačkom kompanijom Brose koja će za 180 miliona eura otvoriti tvornicu elektromotora u Pančevu, gdje će zapošljavati više od 1.000 ljudi.

Drugi se tiče njemačke kompanije MTU koja bi trebala otvoriti pogon za popravak i održavanje avionskih motora u Novoj Pazovi. Vrijednost te investicije je 110 miliona eura. (Indikator.ba)