Vučić na sjednici Vlade Srbije govorio o Kosovu, rezoluciji o gencidu u Srebrenici: "Naše su šanse minimalne"
Foto: Tuzlanski.ba

"Ono što nam ostaje je da se borimo. Mogu oni nas pobijediti. Inače, ovo usvajanje rezolucije je toliko nefer, zato što je donijeta Opšta rezolucija o genocidu i pojedinačno je nepotrebno da se ide dalje," kazao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Danas je na vanrednoj sjednici Vlade istakao da su pred Srbijom teški i važni zadaci. Naveo je kako danas imaju nastavak razgovora u Briselu.

"Pripremljeni smo na razgovore, ali ne možemo očekivati bilo šta dobro," rekao je Vučić, govoreći o dijalogu Beograd - Priština pod okriljem Evropske unije.

Dodao je da će pozicija srpskog "naroda biti sve teža", i da će vlast biti "posvećena da te probleme rješava".

Najavio je da će uskoro održati sastanak s predsjednikom Francuske Emmanuelom Macronom u Parizu navodeći da je će to biti najvažniji, strateški sastanak, te pozvao Vladu da hitno formira tim povodom izjašnjavanja Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope o preporuci za prijem Kosova u članstvo Savjeta Evrope.

"Naše su šanse minimalne, ali to ne znači da treba da dignemo ruke, da kukamo i plačemo," rekao je Vučić.

Osvrnuo se i na nacrt rezolucije o genocidu u Srebrenici koji bi, na prijedlog Njemačke i Ruande, trebalo da se nađe pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija 27. aprila.

"Možemo, da se dogodi da ukoliko budemo imali bilo kakvu šansu da promijenimo rezultat u Generalnoj skupštini UN-a vezano za rezoluciju genocida u Srebrenici, da već 21. odem tamo i budem šest-sedam dana, da razgovaram sa što više predstavnika zemalja članica UN-a," rekao je Vučić i nastavio:

"Ono što nam ostaje je da se borimo. Mogu oni nas pobijediti. Inače, ovo usvajanje rezolucije je toliko nefer, zato što je donijeta Opšta rezolucija o genocidu i pojedinačno je nepotrebno da se ide dalje."