Vučić: Imamo spremne ekonomske mjere, razmišljamo i da svakom punoljetom damo po 100 eura
Foto: Tuzlanski.ba

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da se ne plaši za domaću ekonomiju ni zbog koronavirusa jer se zemlja "spremala za nešto ovako".

Vučić navodi da će Njemačka imati pad BDP-a od -5 ili -6 procenata, dok će Srbija, prema najgorim prognozama, imati pad od -1,8 procenata ali da će se "boriti da bude jedina zemlja u Evropi sa nula procenata".

"Mi smo jedina zemlja u Evropi koja povećava plate zdravstvenim radnicima za deset odsto i ne smanjuje plate u javnom sektoru. Zašto? Zato što nisam htio da dam, razmišljao sam o budućnosti", naveo je on i dodao da "nije dao da se povećaju plate do maksimuma, da se dodovorava prije izbora".

"Imamo tri načina finansiranja u budućnosti - unutrašnje budžetske rezerve, zaduživanje na unutrašnjem tržištu hartija od vrijednosti, kao i zaduživanje na međunarodnom tržišti kapitala", objasnio je.

"Mi smo našli još para. Razmišljamo da svakom punoljetnom građaninu Srbije damo po 100 eura poklon da pojačamo potrošnju. To jeste bacanje u bunar, ali će dobro doći ljudima koji su siromašni", rekao je Vučić i objasnio da je za to potrebno 520 miliona eura. (B92)