Više od 150 mrtvih u Parizu, pojedini napadači možda u bjekstvu
Foto: Tuzlanski.ba

Više od 150 ljudi je stradalo u eksplozijama i pucnjavama koje su se dogodile u Parizu. Eksplozija se desila u blizini nacionalnog stadiona, pucnjave u restoranu, kafićima, na ulici, a u koncertnoj dvorani Bataklan držano je stotine taoca. Napadači su mrtvi, a traga se za saučesnicima. Na ulicama je 30.000 policajaca i vojska.

Francuski predsjednik Francois Holland proglasio je vanredno stanje u cijeloj zemlji i naredio momentalno zatvaranje granica.

Tužilaštvo u Parizu saopštilo je da se sedam od osam mrtvih terorista, raznijelo eksplozivom, dok su osmog ubile francuske bezbjednosne snage. Portparolka tužilaštva u Parizu rekla je za AP da postoji mogućnost da su neki napadači na slobodi.

Prvi napad se dogodio sinoć oko 21.30 u desetom pariskom arondismanu, kada je nekoliko napadača nasumično pucalo na goste jednog kafea, ubivši najmanje 11 ljudi.

Nedugo zatim dvije snažne eksplozije čule su se ispred stadiona Stade de France, gdje se igrala prijateljska utakmica između Francuske i Njemačke. Prema nepotvrđenim informacijama, u blizini stadiona je izveden samoubilački napad u jednoj prodavnici, u kojem su poginule tri osobe.

Najveća drama odigrala se u prepunoj koncertnoj dvorani Bataklan u jedanaestom arondismanu, gdje su usred vrlo posjećenog koncerta benda “Eagles of Death Metal“, teroristi upali u salu i počeli da nasumično pucaju na posjetioce, i zadržavši gledaoce koji nisu uspjeli da pobjegnu kao taoce. Policija je brzo intervenisala i ubila najmanje trojicu terorista, ali je na kraju bilans cijele talačke drame bio najmanje 112 mrtvih.

Teroristi su izveli bar šest koordinisanih napada, uključujući i u muzeju Luvr i u jednom šoping centru.

10:14 - Svi članovi američkog benda Eagles Of Death Metal, koji je trebalo da nastupi u Parizu u sali gdje se sinoć dogodio jedan od terorističkih napada, su bezbjedni.

10:05 - Savjet bezbjednosti UN osudio je napade u Parizu koje je ocijenio kao "kukavičke i varvarske terorističke napade". Članovi Savjeta bezbjednosti izrazili su duboko saosjećanje i prenijeli saučešće porodicama žrtava i francuskoj vladi i naglasili potrebu da se izvedu pred lice pravde odgovorni za te terorističke napade.

9:57 - Snage bezbjednosti Filipina podigle su nivo pripravnosti na najviši stepen posle serije terorističkih napada u Parizu, u nastojanju da osiguraju američkog predsjednika Baracka Obamu i ostale lidere koji će se okupiti sljedeće nedjelje na godišnjem Azijsko-pacifičkom samitu.

9:45 - Iranski predsjednik Hasan Rohani osudio je napade u Parizunazvavši ih "zločinima protiv čovječnosti" i odložio svoju posjetu Italiji i Francuskoj koju je trebalo da počne danas.

9:33 - Vatikan je izrazio zaprepašćenje zbog događaja u Parizu i pozvao na "odlučan odgovor".

"Šokirani smo ovom novom manifestacijom ludila, terorističkog nasilja i mržnje koje osuđujemo na najviši mogući radikalan način zajedno s papom i svi oni koji vole mir", saopštio je direktor pres kancelarije Svete stolice, Federiko Lombardi. (Tuzlanski.ba/Agencije)