U splitskoj zračnoj luci sv. Jeronima jučer oko 19 sati i 30 minuta došlo je do tehničkih poteškoća u radu informatičkog sistema zbog kojih avioni nisu mogli slijetati ni polijetati. 

Uzrok kolapsa na aerodromu u Splitu hakerski napad: Prijave se rade ručno, situacija izuzetno teška
Foto: Index.hr

Situacija se kasno sinoć počela normalizirati te su neki avioni poletjeli, ali stanje je i dalje teško, te su moguća kašnjenja u ostalim polascima. 

Vezani članak Totalni kolaps na splitskom aerodromu: Otkazani svi letovi

Web stranica zračne luke još uvijek nije u funkciji, piše Index.hr. 

S obzirom na to da se ispostavilo da je uzrok zastoja hakerski napad, nedostatak informatičke podrške značajno otežava rad na aerodromu, rekao je za Index zamjenik direktora Zračne luke Split Pero Bilas.

"Prijava na let se obavlja ručno i moguća su kašnjenja u polasku. Operativni procesi u dolasku se obavljaju bez poteškoća. Radovi na otklanjanju posljedica ovog hakerskog napada se nastavljaju", rekao je Bilas.

Od sinoć su sve aktivnosti usmjerene na stabilizaciju rada aerodroma. 

''Sve nadležne institucije su uključene u ovaj događaj. Stručne službe intenzivno rade na otklanjanju posljedica ovog napada. U kontaktu smo sa svim zračnim prijevoznicima i zajedno tražimo alternativna rješenja. Molimo sve putnike za strpljenje", dodao je. 

Web stranica još uvijek ne radi, a situacija se počela normalizovati sinoć oko 22 sata i 30 minuta nakon čega su neki avioni poletjeli. 

"U međuvremenu su pripremljeni sljedeći letovi za polijetanje, a za koje smo prikupili potrebne podatke: Zuerich, Zagreb, Pariz, Stuttgart, Muenchen, Oslo, Stockholm, Bergen, Talin, London Gatwick i London City", kazali su sinoć iz Zračne luke Split.

Međutim, ni jutros situacija nije u potpunosti riješena.