Foto: Tuzlanski.ba

Airbus A319 kompanije Germanwings srušio se u francuskim Alpama. Potvrđeno je da nema preživjelih. U avionu je bilo ukupno 150 osoba, potvrdio je Germanwings. Poginula su 144 putnika i šest članova posade.

[caption id="attachment_125478" align="alignnone" width="650"]U južnim francuskim Alpama uočeno je više krhotina aviona. Jasno je vidljivo na ovom velikom dijelu da su prozori aviona, kao i brojni manji dijelovi istog U južnim francuskim Alpama uočeno je više krhotina aviona. Jasno je vidljivo na ovom velikom dijelu krhotine da su prozori aviona, ali i brojni manji dijelovi aviona su svuda okolo[/caption]

Kako javlja BBC, prva tijela su izvučena i napravljena je improvizirana mrtvačnica u gimnaziji u selu Seyne-Les-Alpes. Francusko ministarstvo saobraćaja i njemačka avijacija potvrdili su da nema preživjelih.

-S obzirom na to da se avionske nesreće dešavaju uglavnom prilikom polijetanja ili slijetanja, činjenica da je Airbus A320 pao usred leta nagovještava da se u letjelici desilo nešto naglo i zastrašujuće, rekli su analitičari.

Navodi se nekoliko mogućnosti razloga pada: Letjelica je mogla pretrpjeti gubitak pritiska koji je potom uzrokovao kolaps strukture aviona, navode stručnjaci. Dok druga mogućnost jeste da je avion izgubio motor ili njegovu funkciju. Treća mogućnost jeste da je posrijedi kriminalno djelo.

Meteorolozi su saopštili da vremenski uslovi nisu igrali ulogu u nesreći, jer je nebo u trenutku nesreće bilo relativno vedro.

Prve informacije govore o tome da se među nastradalima nalazi 67 Nijemaca i 45 Španaca. Podsjećamo, Srušeni avion letio je na liniji Barcelona - Dusseldorf. Avion se srušio kraj grada Barcelonnette koji je smješten oko sto kilometara sjeverno od Nice. (Tuzlanski.ba)