U centru Rima arheolozi pronašli ostatke farme
Foto: Tuzlanski.ba

Arheolozi su pronašli ostatke drevne proizvodne farme u srcu modernog Rima na gradilištu podzemne željeznice u italijanskoj prijestonici.

Oni su radili na dubini od dvadesetak metara u blizini bazilike Svetog Jovana Lateranskog. Današnji Rim leži na srednjovjekovnim slojevima zemlje, a ispod njih su ostaci antičkog Rima.

Rosela Rea, vođa projekta i zvaničnik Ministarstva kulture, rekla je danas da su arheolozi otkrili proizvodnu farmu iz prvog vijeka nove ere, na lokaciji do sada najbližoj centru starog Rima, bazen za navodnjavanje dimenzija 35 sa 70 metara i sistem odvođenja vode u blizini drevnog izvora "Akva krabra".

Ona je rekla da će neki predmeti biti integrisani u podzemnu stanicu Sveti Jovan da bi ih svi mogli da vide, dok će drugi biti prebačeni u muzeje u Rimu, prenosi AP, javlja Srna.

Među značajnim predmetima pronađene su željezne vile sa tri šiljka, različite korpe, komadi kože vjerovatno od rukavica ili obuće radnika, i tragovi uklesani u kamen koji svjedoče o okretanju vodeničkog kola.

Pronađeni su tragovi uzgoja breskvi koje su tada još uvijek bila novina, tek donijete sa Bliskog istoka.

Vidljivi su i tragovi koji upućuju na zaključak da su stanovnici Rima reciklirali određene stvari, kao što su amfore, a iz ranijeg perioda pronađeni su i ostaci kola iz šestog vijeka prije nove ere.

(Tuzlanski.ba)