Tursko "žaljenje" nije dovoljno za Putina
Foto: Tuzlanski.ba

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je u subotu da je njegova vlada "zaista tužna" zbog obaranje ruskog ratnog aviona, ističući da on ne želi pojačati tenzije između ove dvije zemlje. Erdogan se u svom obraćanju nije izvinio Moskvi što je od njega izričito zahtjevano.

Ubrzo nakon izjave turskog predsjednika došlo je saopštenje iz Rusije u kojem se navodi da je Vladimir Putin potpisao dekret o uvođenju ekonomskih sankcija protiv Turske kao odgovor za obaranje borbenog aviona Su-24.

Obje države se kategorički ne slažu da li je oboreni avion bio u turskom vazdušnom prostoru, kao i da li je bilo upozoren prije nego što je pogođen raketom "vazduh-vazduh". U incidentu je poginuo jedan pilot, dok je drugi spašen. Nakon događaja u utorak, ruski i turski odnosi se nalaze na najgorem nivou u posljednjih nekoliko decenija.

Ovo iskušenje, kako piše CNN, pokrenulo je pitanje postojanja mogućnosti okupljanja svjetskih lidera u zajedničkoj koaliciji u borbi protiv ISIS-a, koji je pokrenuo čitav niz terorističkih napada u Evropi, Aziji i Africi.

Dan nakon što je Turska ispalili rakete kao "automatsku reakciju na probijanje granice", a, kako tvrde, ne znajući kome avion pripada, Erdogan je u subotu izjavio: "Voljeli bi da se ovo nije dogodilo, ali, na žalost, jest".

Turski presjednik je dodao da njegova zemlja "ne želi sukobe i napetosti", ali je istakao da ne dozvoljava kršenje "njenog suvereniteta". Na kraju je izrazio nadu da neće doći do "povećanja napetosti u odnosima sa Rusijom" koji bi mogli dovesti do drugih "neželjenih incidenata".

Erdogan je pozvao Moskvu na dijalog, rekavši da je konferencije UN-a o klimatskim promjenama u Parizu, na kojoj bi trebao biti i ruski predsjednik, dobro mjesto za takve razgovore. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da Putin znao da je Erdogan zatražio da se sastane sa njim u Francuskoj, ali nije dao nikakve informacije o tome da li će taj zahtjev biti prihvaćen.

Na drugoj strani, prvi čovjek snažne Rusije optužio je Ankaru da im je"zabila nož u leđa". Također, doveo je u sumnju tursku borbu protiv ISIS-a ustvrdivši da ova teroristička organizacija prodaje svoju naftu Turskoj. Moskva je izričito tražila izvinjenje od Erdogana, koji je ranije za CNN izjavio da bi se "Moskva trebala izviniti zbog povrede turskog vazdušnog prostora".

Putin ne da nije ponudio izvinjenje nego je, upravo suprotno, pokrenuo akcije protv Ankare. U subotu je potpisao dekret o uvođenju ekonomskih sankcija protiv Turske kao odgovor za obaranje ruskog borbenog aviona Su-24.

Sankcije podrazumjevaju zabranu angažovanja turskog kadra u nekim ruskim komanijama, zabranu uvoza pojedine robe, bez preciziranja koje. Nekim turskim kompanija bit će ograničeno poslovanje u Rusiji. Od nekih ruskih turističkih agencija se traži da ne prodaju aranžmane u Turskoj.

Na zvaničnoj stranici Kremlja stoji da su mjere donijete kako bi"garantovale nacionalnu sigurnost u Ruskoj Federaciji i štitile građana Rusije protiv kriminalnih i drugih nezakonitih radnja". (N1)