Turista šokiran cijenom sladoleda u Dubrovniku: Ovoliko nigdje nisam platio
Foto: Tuzlanski.ba

Brojni građani se sve teže navikavaju na visoke cijene nekih osnovnih proizvoda na hrvatskoj obali, a jedan turist je pogubio konce kada je vidio koliko je platio sladoled u uvijek ekskluzivnom Dubrovniku.

Naime, prema objavljenom računu, ovaj gost iz Dalmacije je platio 15,60 eura za četiri kugle sladoleda, što znači da je svaka kugla koštala 3,90 eura, odnosno skoro osam KM.

Ovo nije ni prvi ni zadnji put da imamo praksu slikanja visokih računa uz oštre kritike. Uglavnom se govori o cijenama smještaja i hrane, a kako je krenulo ni ovog ljeta neće biti “mira” kada su u pitanju cijene.

Kada govorimo o uzrocima, oni su višestruki. Ipak, niko ne može opovrgnuti kako je inflacija glavni motor-pokretač ovakvih trendova.

Prema posljednjim procjenama Državnog zavoda za statistiku, godišnja stopa inflacije u Hrvatskoj za maj iznosi 3,3 posto.

Gledajući podatke Eurostata, koji nam po drugoj metodologiji pripisuje nešto veću stopu inflacije, rast cijena u Hrvatskoj je drugi najveći u eurozoni, izvijestio je portal Direktno.hr.