Tragedija u Sloveniji: Dječak poginuo u termama Ptuj nakon spuštanja niz tobogan
Foto: Tuzlanski.ba

Kako se nezvanično saznaje s bazena, zabava na kojoj je bilo desetak djece bila je pri kraju, dio djece još se spuštao niz tobogan s kojeg je nesretni dječak izašao nepomičan i počeo se utapati

Tragedija u Sloveniiji, dječak je poginuo na rođendanskoj proslavi u termama Ptuj u subotu.

- Spasioci su iz bazena unesrećenom pružili prvu pomoć do dolaska Hitne pomoći Ptuj koja je dječaka potom prevezla u Opću bolnicu Dr. Jožeta Potrča Ptuj objavila je Uprava Republike Slovenije za zaštitu i spašavanje, dok je Policijska uprava Maribor saopćila da je dječak preminuo u bolnici, prenosi portal Slovenske novice.

- Oko 12:30 sati PU Maribor dobila je dojavu o incidentu gdje se u bazenu utopilo dijete. Dječak je prevezen u bolnicu, ali je unprkos ljekarskoj pomoći preminuo u bolnici. Policija intenzivno prikuplja obavijesti o okolnostima događaja. Na mjestu događaja dežurni su istražni sudac i državni tužitelj - rekla je Anita Kovačič Čelofiga, glasnogovornica mariborske policijske uprave.

Šok je bio velik za sve prisutne, ne samo za posjetitelje Termi, tragična smrt pogodila je i sve zaposlenike i vodstvo Termi Ptuj, koje su dio grupacije Sava Hotels & Resorts.

- Tokom tragičnog događaja jedno dijete ležalo je bez svijesti te je kasnije umrlo u bolnici. Tokom događaja u vodenom parku bilo je prisutno svo potrebno osoblje. Na mjestu nesreće hitnu pomoć su odmah pružili spasioci, pozvana je hitna pomoć. Odmah je prebačen u bolnicu, no kasnije je preminuo. U postupku s nadležnim tijelima učestvuju i predstavnici Termi Ptuj. Istraga okolnosti još je u toku, a uzrok incidenta za sada nije poznat - objavili su iz Termi te dodali da su šokirani i izrazili saučešće porodici.

Dodali su da su nadležnim tijelima dostavili traženu dokumentaciju, uključujući dokaz o odgovarajućem broju i osposobljenosti spasioca iz vode, potvrdu o odgovarajućem broju animatora i osposobljenosti animatora plivačkog kluba koji su provodili animaciju, te potvrdu o pregledu i tehničkoj ispravnosti kupališnih objekata i opreme.

Kako se neslužbeno doznaje s bazena, zabava na kojoj je bilo desetak djece bila je pri kraju, dio djece još se spuštao niz tobogan s kojeg je nesretni dječak izašao nepomičan, a nakon slijetanja u vodu, počeo se utapati.

Više će otkriti istraga u kojoj su, osim policajaca i kriminalista PU Maribor, sudjelovali i dežurni istražni sudac Okružnog suda u Ptuju i tamošnji dežurni državni odvjetnik koji će zajedničkim snagama pokušati rasvijetliti sve okolnosti. O događaju je obaviještena i Inspekcija za prirodne i druge nesreće.

Dežurni mrtvozornik naložio je obdukciju kako bi se utvrdilo je li dječak, za kojeg se pretpostavlja da je plivač, zbog mogućeg udarca ili pogoršanja zdravstvenog stanja izgubio svijest.