Tamara Vučić u Beogradu dočekala Olenu Zelensku, Rusi ogorčeni: "Boji li nas se iko osim Lukašenka?"
Foto: Tuzlanski.ba

Prva dama Ukrajine Olena Zelenska stigla je jučer u Beograd, u prvi posjet nekog visokog ukrajinskog dužnosnika Srbiji od početka ruske invazije 2022. godine, koji se može iščitati i kao signal udaljavanja Srbije od Moskve, njezinog tradicionalnog saveznika.

Uz svoju srpsku kolegicu Tamaru Vučić i ukrajinskog ministra vanjskih poslova Dmitra Kulebu, koji je također u svom prvom posjetu Beogradu, Zelenska je obišla grad i srednjovjekovnu tvrđa Kalemegdan, prenosi novinska agencija Tanjug.

Zelenska i Vučić su obišle i gradsku biiblioteku u Beogradu u kojoj se nalazi “Ukrajinska polica”, dio biblioteke s ukrajinskim knjigama koji je osnovan pod patronatom prve dame Ukrajine.

Rusi u komentarima ogorčeni

Vijest o posjetu supruge Volodimira Zelenskog Srbiji prenijeli su gotovo svi veliki ruski mediji. Na portalu ruske državne novinske agencije Ria Novosti ova vijest je četvrti najčitaniji tekst. Sudeći po komentarima, Rusi nisu oduševljeni.

“Sramotno” i “Ovo je odvratno, ovo je odvratno ponašanje ‘prijatelja’ Rusije”, dva su najpopularnija komentara.

U reakcijama na tekst čitatelji pišu da je Srbija izdala Rusiju, a napadaju i srpskog predsjednika Aleksandra Vučića. Ovo su neki od komentara na Ria Novostima.

“Boji li nas se iko osim Lukašenka? Čak se i Kirgistan okrenuo. Naša vanjska politika je nešto slaba.”, stoji u komentaru.

“Čitajte Dostojevskog. O ‘braći’ koja će nam, ako se ukaže prilika, zabiti nož u leđa! Primjer – Bugarska i Crna Gora.”, nastavlja se drugi.

“Rusija nikada nije imala prijatelje. Postojali su samo neprijatelji.”, kazao je treći.

“Ovo je šamar u lice Rusije.”, ističe u komentaru.

“Takvi su oni, braća.”, kazao je jedan.

"Vučiću jesi li stvarno beskičmenjak?", zapitao se jedan.

"Vučić, oboje i vaš i naš", samo su neki od komentara. (HINA)