U subotu poslijepodne svi granični prijelazi između Kosova i Srbije otvoreni su za promet nakon blokada na srpskom djelu granice u protekla dva dana.

Situacija pod kontrolom: Otvoreni prijelazi između Kosova i Srbije
Foto: Ilustracija

„Nakon što smo dobili informaciju da su blokade koje su kreirali maskirani ekstremisti uklonjene i uvidjevši da nema prepreka za promet do i od graničnih prijelaza Republike Kosovo, odlučili smo otvoriti prijelaze Merdare i Brnjak. Red i zakon, mir i sigurnost, kamen su temeljac naše zemlje“, napisao je na društvenim mrežama ministar unutarnjih poslova Kosova Xhelal Svecla.

Ponovno otvaranje prijelaza Brnjak i Merdare s kosovske strane dolazi nakon što su srpska udruženja uklonila sve blokade koje su postavili dan ranije u znak prosvjeda zbog odluke kosovskih vlasti o zatvaranju paralelnih srpskih institucija na sjeveru Kosova gdje živi većinsko srpsko stanovništvo, javio je Radio Slobodna Evropa.

Vezani članak Zatvoreni granični prijelazi između Srbije i Kosova

Srbi koji žive na Kosovu traže vraćanje zatvorenih paralelnih srpskih institucija, vraćanje srpskih dokumenata i srpskog dinara, te povlačenje kosovske policije sa sjevera Kosova.

Ako se njihovi zahtjevi ne ispune do 1. oktobra najavili su kako će ponovno blokirati prometnice u područjima u kojima žive Srbi.