Ratku Mladiću odbijen zahtjev za nastavak izdržavanja kazne u Srbiji
Foto: Tuzlanski.ba

Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS) odbio je zahtjev Ratka Mladića, bivšeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), za uslovni otpust ili nastavak izdržavanja doživotne kazne u Srbiji.

Sud UN-a za ratne zločine odbio je zahtjev bivšeg zapovjednika vojske bosanskih Srba Ratka Mladića da mu se odobri privremeno puštanje na slobodu iz humanitarnih razloga ili da mu se omogući nastavak izdržavanja doživotne kazne u Srbiji.

U odluci predsjednice MMKS-a Graciele Gatti Santane se navodi da je 26. aprila 2024. Mladić podnio zahtjev tražeći uvjetno puštanje u Srbiju zbog humanitarnih razloga ili alternativno da tamo služi ostatak kazne. Kao razloge za ovakav zahtjev Mladić je naveo da njegova bolest nije tretirana, da bi u Srbiji imao bolju zdravstvenu njegu, kao i jezička barijera s kojom se trenutno suočava.

Predsjednica suda Graciela Gatti Santana rekla je u svojoj odluci da se kazne moraju služiti u državama s kojima Ujedinjeni narodi imaju sporazume za tu svrhu, te da Srbija ne bi bila održiva opcija.

“Odsluživši samo otprilike 13 godina svoje doživotne kazne, Mladić još nije dostigao prag za prijevremeno puštanje na slobodu”, dodala je.

Mladić, koji ima 82 godine, imao je nekoliko ozbiljnih zdravstvenih problema otkad je u pritvoru u Nizozemskoj, a doživio je dva moždana i srčani udar. Imao je i operaciju debelog crijeva 2020. godine.

Njegovi su advokati više puta tvrdili da nije dobio odgovarajući tretman i da su njegovi zdravstveni problemi podcijenjeni.

Gatti Santana rekla je da je posljednji medicinski nadzor Mladića koji je dobila iz Pritvorske jedinice UN-a pokazao da je njegovo stanje trenutno stabilno i da je pokazalo značajno poboljšanje.

“Na temelju informacija koje imam, mišljenja sam da uvjerljive humanitarne okolnosti na koje se Mladić poziva nisu potkrijepljene u ovoj fazi, te da Mladić dobiva svu potrebnu njegu u PJUN-u. Smatram da zahtjev za puštanje u Srbiju treba odbiti”, rekla je.

Također je rekla da Mladiću treba što prije dostaviti svu medicinsku dokumentaciju koju je zatražio, te da treba i dalje imati pristup prevoditeljskim uslugama na svom jeziku.

Mladić je u junu 2021. osuđen za genocid nad Bošnjacima iz Srebrenice, progon Bošnjaka i Hrvata širom zemlje u toku rata, teroriziranje stanovništva Sarajeva granatiranjem i snajperiranjem u toku opsade grada te odvođenje mirovnih snaga UN-a. (BIRNA)