Prošlo 13 godina od terorističkog napada na SAD u kojem je poginulo najmanje oko 3.000 osoba
Foto: Tuzlanski.ba

Danas se navršava 13. godina od najvećeg terorističkog napada na Sjedinjene Američke Države ikada, piše bh. novinska agencija Patria.

Devetnaest osoba u službi Al-Kaide, mreže militantnih islamističkih organizacija, otelo je četiri američka aviona. Dva su udarila u Svjetski trgovinski centar u Njujorku, nakon čega su vrlo brzo oba srušena. Treći avion je udario u Pentagon, glavno sjedište Ministarstva odbrane SAD-a u Vašingtonu. Četvrti avion se srušio u ruralnom dijelu Pensilvanije 130 km istočno od Pitsburga nakon što su putnici pružili otpor otimačima.

Napad 11. septembra 2001. godine je događaj koji je obilježio 21. vijek, u smislu općih ekonomskih, socijalnih, kulturnih i vojnih posljedica koje su uslijedile u Sjedinjenim Državama i mnogim drugim dijelovima svijeta.

Najmanje 2.985 osoba je poginulo. Ubrzo nakon napada, vlada SAD-a je objavila da su Al-Kaida i Osama bin Laden osnovni osumječeni za napade. Deset godina kasnije Bin Laden je likvidiran u akciji američkih snaga u Pakistanu. U tom periodu od napada El-Kaide na Njujork i Vašington, u svijetu je za terorizam osuđeno više od 35.000 osoba. (NAP)