Optuživan za pedofiliju, pa odlikovan: Vladika Kačavenda dobio čuveni orden Srpske pravoslavne crkve
Foto: Tuzlanski.ba

Penzionisani vladika Kačavenda prije nekoliko dana odlikovan je ordenom Svetih novomučenika kragujevačkih, priznanjem koje je ustanovljeno u znak sećanje na streljane đake u Šumaricama tokom Drugog svetskog rata.

Odlikovanje mu je uručio mitropolit Šumadijski Jovan, iako je Kačavenda široj javnosti poznat po optužbama za pedofiliju i seksualno nasilje, piše Nova.rs.

Nekoliko medija je objavilo da je Kačavenda dobio visoko priznanje Srpske pravoslavne crkve. Pojedini su preneli njegove reči, da ga je “dirnula pažnja vladike Jovana i da služi i da bude odlikovan”.

“Uvijek se moramo sjećati i pominjati te naše velikomučenike. Šumarice su velika i poruka i pouka za sva vremena. I to čitavom svijetu. Ovdje su stradali svi nevini od djece do đaka i ljudi. Nad tom tragedijom, čini mi se, i danas nebo plače”, rekao je Kačavenda.

Svi se međutim i dalje sjećamo da je taj vladika bio optužen za pedofiliju i podvođenje maloljetnih dečaka, za šta nije odgovarao. Slučajnost ili ne, ali Kačavenda je podnio ostavku zbog bolesti i to baš u trenutku, kako je ranije objavljeno, kada je u javnosti isplivao snimak na kome je on intiman sa jednim mladićem.

Naime, 2013. godine u javnosti su procurila četiri audio-snimka razgovora između jednog mladića i sveštenika, koji je, navodno, za vladiku Vasilija Kačavendu podvodio dječake. U nekoliko telefonskih razgovora, sveštenik je ubjeđivao mladića da se vidi s vladikom i ugovarao susret u jednom hotelu. Na poslednjem snimku čuje se i Kačavenda, koji kaže da mu je drago što je mladiću bilo “ekstra”. Ipak, vladika je tvrdio da mu je gej afera namještena.

Ni dvije godine kasnije, skandali nisu zaobišli Kačavendu. Đakon Bojan Jovanović, odnosno otac Serafim, prilikom gostovanja u emisiji “Život priča” otkrio je da su u dvoru Kačavende pravljene razne žurke i pijanke, kao i da je gledao kako su igumani podvodili mladiće. Jovanović je tada tvrdio i da je vidio prebijanje onih koji su pričali da je vladika pedofil i homoseksualac.

“Dovođeni su dječaci bez roditelja, iz siromašnih porodica, i nijedan nije smio biti stariji od 11 godina”, govorio je Jovanović.

Ovo nije bila jedinstvena optužba na račun Kačavende. Ostaće upamćen i slučaj dječaka Milića Blaženovića, koji se, prema tvrdnjama Jovanovića, ubio, jer više nije mogao da trpi seksualno zlostavljanje od strane vladike. Ipak, i pored brojnih višegodišnjih optužbi, crkveni velikodostojnik nikada nije krivično odgovarao za pomenute navode, a Sinod SPC ga je penzionisao 2013. godine iz, kako je tada navedeno, “zdravstvenih razloga”.