Norveška planira ukidanje domaće zadaće?
Foto: Tuzlanski.ba

Novo gradsko vijeće Osla, norveške prijestonice, planira da ukine domaću zadaću za desetine hiljada učenika koji trenutno pohađaju nastavu na području grada Osla, a sve kako bi se ukinule socijalne nejednakosti.

Naime, vladajuća koalicija Laburističke partije i Partije zelenih pregovara o uvođenju alternativnih načina i metoda procjene dječjeg zalaganja kao i drugačijeg načina organizovanja rada kod kuće.

Umjesto domaćih zadataka, koji se obično rade kod kuće, želimo da se fokusiramo na rad s nastavnicima. Takođe, želimo da djeca sve neškolske obaveze završe dok su u školi”, kaže Audun Lisbaken, jedan od poslanika u gradskom vijeću, koji dodaje: “Ovo znači da bi djeca mogla naučiti daleko više, a kad dođu kući provoditi kvalitetno vrijeme s porodicom, što znači i daleko manje stresa za roditelje.”

Suniva Holmas Eidsvol, takođe iz gradskog vijeća, kaže da planiraju privremeno ukidanje domaće zadaće i to uglavnom za djecu dobi od šest do 13 godina. Ova kampanja bi vjerovatno značila kraj domaćih zadataka, za šta su se godinama zalagali i neki roditelji.

Novo gradsko vijeće ima više inovativnih ideja, pa su tako, pored ukidanja domaćih zadataka, najavili zabranu ulaska automobilom u centar grada, što bi stupilo na snagu tek 2019. godine, prenose “Nezavisne“.