Naslovnice novina u Hrvatskoj: Praljak presudio sebi u Hagu
Foto: Tuzlanski.ba

Žalbeno vijeće Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju potvrdilo je jučer presudu šestorci tzv. Herceg-Bosne. Tokom izricanja presude, Slobodan Praljak je popio otrov u sudnici i nedugo nakon toga preminuo u bolnici.

Upravo je ovaj čin osuđenog Slobodana Praljka glavna vijest na naslovnicama dnevnih novina u Hrvatskoj.

Tako dnevni list 24 sata donosi naslov "Otrov za kraj" navodeći da je Praljak neizravno najavio svoju smrt i stalno čitao Shakespearove stihove "Vapijem za smrću". Kako prenosi isti list, prijateljima je govorio da neće prihvatiti kaznu i opraštao se od njih.

"Bivši haški zatvorenici kažu da mu se otrov lako mogao prošvercati jer je osiguranje slabo, a čuvari potkupljivi", navodi list na naslovnoj strani.

Izdanje Večernjeg lista za Hrvatsku na naslovnoj strani prenio je posljednje Praljkove riječi iz sudnice.

"Nisam zločinac. S prijezirom odbacujem presudu", naveo je Praljak jučer u haškoj sudinici prije nego je popio otrov od kojeg je preminuo.

"General Praljak nakon presude popio otrov u sudnici i ubrzo preminuo. Uskoro je trebao biti na slobodi. Stručnjaci optužuju: Zakazali su osiguranje i hitna pomoć", navodi list.

Slobodna Dalmacija navodi da se Praljak ubio otrovom prokrijumčarenim u sudnicu.

"Haška sramota", glavni je naslov ovog lista čiji su reporteri prenijeli priče sa naslovima "Haški sud je zločinački", "Nobilo: Žrtve će moći tražiti odštetu" kao i izjavu Ante Petkovića, brata osuđenog generala Milivoja Petkovića.

"Stravičan kraj haaškog suda: Praljak popio otrov, nije htio živjeti s ovakvom presudom", navodi Jutarnji list

Novi list donosi sličan naslov.

"Neslavni kraj Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju: Praljak presudio sebi u Hagu".

Žalbeno vijeće Međunarodnog krivičng suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) potvrdilo je kazne iz prvostepene presude iz 2013. godine Jadranku Prliću, Bruni Stojiću, Slobodanu Praljku, Milivoju Petkoviću, Valentinu Ćoriću i Berislavu Pušiću kojom su proglašeni krivim za zločine u tzv. Hrvatskoj Republici Herceg-Bosni (HRHB) i osuđeni na ukupno 111 godina zatvora.

Potvrđena je osuđujuća presuda od 25 godina zatvora nekadašnjem predsjedniku Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i predsjedniku Vlade "Hrvatske Republike Herceg-Bosne" Jadranku Prliću, te po 20 godina bivšem načelniku odjela ofbrane zadužen za većinu sastavnica oružanih snaga tzv. HRHB Bruni Stojiću i nekadašnjem zapovjedniku Glavnog stožera HVO Slobodanu Praljku.

Suđenje je počelo 26. aprila 2006, a završne riječi su iznesene od 7. februara do 2. marta 2011. (N1)