Hrvatska danas obilježava 29. godišnjicu vojno-redarstvene akcije 'Oluja', Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branilaca, a centralna manifestacija i ove godine održava se u Kninu, u prisustvu državnog vrha i uz cjelodnevni program.

Milanović na godišnjici ''Oluje'': Danas slavimo hrabrost i vještinu svojih vojnika
Foto: Arhiva

Predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović kazao je danas u Kninu kako Republika Hrvatska slavi već 29. godinu zaredom "najvažniju ratnu pobjedu u svojoj savremenoj historiji".

"Slavimo hrabrost i vještinu svojih vojnika, koji su nam donijeli slobodu, mir i suverenost uz trajnu svijest o tome da smo kao nacija zauvijek zaduženi žrtvom muškaraca i žena, koji su dali svoje živote i zdravlje u slamanju neprijateljske armije", kazao je Milanović. 

Na Trgu dr. Ante Starčevića završio je program obilježavanja, nakon čega se središnja svečanost premjestila na stadion NK Dinara, a završiće prikazom sposobnosti pripadnika Hrvatske vojske i policije, te letačkim programom.

Nad gradom će tada letjeti višenamjenski borbeni avioni Rafale, koji će nadletjeti i cijelu Hrvatsku, ali i MIG-ovi.

U Hrvatskoj se kao državni praznik slavi 5. august, dan kada je akcija Oluja završena ulaskom hrvatske vojske u Knin i isticanjem hrvatske zastave na kninskoj tvrđavi.

U vojno-redarstvenoj operacije Oluja je bilo angažovano gotovo 200 hiljada hrvatskih vojnika i policajaca, smrtno su stradala 243 hrvatska vojnika, 1430 je ranjeno, a dva vojnika još uvijek se vode nestalima.

Time su su pod hrvatsku upravu vraćeni posljednji dijelovi teritorije koje su držali pripadnici srpskih vojnih jedinica.