Krijumčari pet puta iz BiH u Split prebacivali - agenta SIPE
Foto: Tuzlanski.ba

U nedavnoj međunarodnoj policijskoj akciji u kojoj je prekinut lanac krijumčara ljudima i pritom na splitskom području uhićeno osam osoba, ključnu ulogu "razbijanja" imao je, prikriveni tajni agent tajne službe BiH - Državne agencije za istragu i zaštitu (SIPA). On je, naime, bio ubačen u krijumčarsko kolo predstavljajući se kao državljanin Turske koji se želi domoći boljeg života u Evropi.

granicahrNisu posumnjali

Agent koji svojim izgledom nije niti malo pobuđivao sumnje da se radi o Turčinu krijumčare je zavarao toliko dobro da je bez ikakvih problema u najmanje pet navrata u razdoblju od mjesec dana dolazio u kontakt s krijumčarima koji su ga prebacivali preko granice u Hrvatsku. No, zanimljivo je da krijumčarima nije niti malo bilo sumnjivo to što su u tako kratkom razdoblju uvijek prebacivali istu osobu preko granice. Na njihova pitanja kako to da ga opet moraju prebaciti, on bi im odgovarao da su ga posljednji put uhvatili policajci i granične službe i vratili natrag. I tako pet puta, a njima to nije bilo sumnjivo.

Svaki put prije negoli bi agent zajedno s ostalim Turcima i Kosovljanima bio prebačen do autobusnog kolodvora u Splitu, javio bi istražiteljima da stižu, pa su oni unaprijed znali gdje će se i u koje vrijeme nalaziti ilegalci.

Prema izvještaju objavljenom na stranicama USKOK-a, nakon hapšenja krijumčara donesen je "nalog o provođenju istrage protiv šestorice hrvatskih državljana (1989., 1970., 1990., 1983., 1985., 1984.), državljanina Kosova (1968.) i državljanke Bosne i Hercegovine (1986.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj u sastavu zločinačkog udruženja.

Prema USKOK-u "osnovano se sumnja da su se osumnjičenici, od 8. marta do 14. maja 2013. godine, zajedno i sukladno prethodnom dogovoru povezali sa zasad nepoznatom osobom radi preuzimanja, prijevoza i prebacivanja većeg broja državljana Turske i Kosova iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku, a potom u zemlje Europske unije time da je svaki od osumnjičenika, za različite novčane iznose, obavljao točno određenu zadaću unutar grupe. U navedenom razdoblju iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku je u šest navrata prebačeno 36 stranih državljana od kojih je potom njih 26 u tri navrata prebačeno iz Hrvatske u Sloveniju".

Krijumčari su, doznajemo, imali odlično razrađen sustav djelovanja. Drugooptuženi 43-godišnjak bi strance provodio kroz BiH do Vrgorca, Ljubuškog i Šipovače te bi ih onda drugi osumnjičenici prebacivali preko granice do autobusnog kolodvora u Splitu gdje su im kupovali autobusne karte za Zagreb ili bi ih vozilima taksislužbe prebacivali do Samobora odakle su ilegalci, naravno uz pratnju, pješice prelazili preko granice u Sloveniju.

Prijevoz ilegalaca

Švercere se tako tereti da su 28. marta četiri Kosovljanina za po 400 eura po osobi ukrcali na autobus za Zagreb, no oni tamo nikad nisu stigli jer su uhićeni na kolodvoru u Trogiru. Potom su 1. aprila dvojicu Turaka za ukupno 400 eura transportirali također autobusom za metropolu, no oni su uhićeni na Lučkom.

Petnaestak dana poslije su dvanaest Kosovljana doveli u Split te za njihov prijevoz do Samobora iznajmili tri taksi vozila, i to za ukupno 1500 eura. U još nekoliko navrata na iste načine prebacili su "ostatak" od osamnaest ilegalaca. (Slobodnadalmacija.hr)