Foto: Tuzlanski.ba

Najstariji slavonski vozač: Valpovčanin koji je karijeru počeo kao kočijaš mogao bi biti uzor mnogim vozačima jer nikada nije ni ogrebao Fiću kojeg ne vozi po kiši

josip-p1godina-voziauto63

Josipu Ivoševiću (91) iz Valpova nedavno su, unatoč poznim godinama, produžili vozačku dozvolu na još dvije godine. Simpatični Valpovčanin ne skriva ponos, jer - "dozvola je od EU"!

Najstariji slavonski vozač sada može bezbrižno sjesti u svog izvanredno očuvanog Fiću starog 35 godina s kojim je dosad prošao 84.100 kilometara.

"Prije se vozilo opreznije"

- Prije sam znao otići Fićom i do Trsta, sad ga uglavnom koristim za lokalne vožnje, kaže Josip koji u svom 63 godine dugom vozačkom stažu nikada nije imao ni najmanji prometni prekršaj ili nesreću. Kaže, nekad su ceste bile makadamske, "vozilo se opreznije i ne tako brzo kao sada, a i malo me sreća pomazila"!

pokit 3416a75f4cea9109507cacd8e2f2aefcgxghxhxhhg

Vozački položio da može traktorom izaći na cestu

Vozačku karijeru je počeo kao kočijaš, a vozački ispit je "na nekom Opelu" položio 1952. godine. I to da bi mogao traktorom izaći na cestu! S obzirom na stanje cesta po kojima se tada vozilo, ali i na stanje auta koji su se tada vozili, a koji su bili stari i derutni, mi smo se u našoj obuci morali pripremati i za zvanje automehaničara. Ako bi nam auto kojim slučajem negdje stao, morali smo ga sami znati popraviti i pripremiti za nastavak vožnje, priča Josip. Prvi auto mu je bio Opel Adam, koj je i danas pamti "po četvrtastom krovu". Opel Adama je naslijedio Opel Kapiten pa Fiat pa NSU 1300 pa Fiat 125 Special... O svom Fići boje vanilije Josip se osobno brine.

pokit 8e8a773dbf9524b9c37c127d50ec4d26ddddddddddddddd

Fiću drži u garaži

- Držim ga u garaži. Nikad se on nije bespotrebno smočio na kiši! S druge strane, za nekoga tko se razumije u automehaniku Fićo je vrlo jednostavan i nezahtjevan auto za održavanje. Kad sve to zbrojite, onda vam mora biti jasno zašto on još uvijek pali od prve. Ne bih ga nikada mijenjao za neki moderniji automobil - priča Josip, kojeg se u Valpovu često može vidjeti kako sa suprugom Martom (89) u Fići ide u trgovački centar... Josip i Marta imaju dvojicu sinova, četvero unučadi i petero praunučadi, piše 24sata.hr.