Foto: Tuzlanski.ba

Na stotine demonstranata okupilo se na ulicama Mexico Citya obilježavajući 11 mjeseci od nestanka 43 studenata u meksičkoj državi Guerrero o kojima se još uvijek ništa ne zna, javlja Anadolu Agency (AA).

Mirnu šetnju predvodila je grupa roditelja nestalih studenata sa transparentima na kojima nadležnima poručuju kako su "jači nego ikad" te kako "traže istinu".

jedanaest-mjeseci-od-nestanka-43-studenata-u-meksiku-roditelji-i-gradani-pozivaju-na-istinu2_2015_08_27

Studenti okupljeni na protestima u septembru prošle godine sukobili su se sa policijom. Istragom je u januaru ove godine navodno utvrđeno kako je policija 43 studenta nakon protesta predala kriminalnoj grupi koja "vlada" Guerrerom. Kasnije uhapšeni pripadnici grupe kazali su kako su spalili tijela studenata i ostavili ih u grobnici koja nikada nije pronađena.

jedanaest-mjeseci-od-nestanka-43-studenata-u-meksiku-roditelji-i-gradani-pozivaju-na-istinu5_2015_08_27

Roditelji, rodbina i porodice studenata nemaju povjerenja u policiju te već mjesecima pozivaju na pronalazak i istinu o nestalima.

Tokom istrage uhapšen je bivši gradonačelnik Iguale i njegova supruga pod optužbom za otmicu i saradnju sa kriminalnim kartelima. Pored oštrih kritika Meksikanaca, brojne svjetske organizacije za zaštitu ljudskih prava pozvale su vladu Meksika da istraži navode o umiješanosti zvaničnika sa narko-bandama koje haraju zemljom.

jedanaest-mjeseci-od-nestanka-43-studenata-u-meksiku-roditelji-i-gradani-pozivaju-na-istinu0_2015_08_27

Roditelji su tokom proteklih mjeseci posjetili nekoliko međunarodnih ambasada, među kojima Kanade, Belgije, Mađarske, Portugala i Danske, tražeći pomoć u istrazi. (Tuzlanski.ba)