Temperatura mora u Jadranu mjeri se stotinjak godina, a tokom stoljeća rasla je i u dubinama za dva, tri stepena

Jadransko more već u 8 sati toplo: U nekim dijelovima Hrvatske temperatura vode skoro 30 stepeni
Foto: Ilustracija | Za tri do pet stepeni toplije od prosjeka

Hrvatska se suočava s još jednim toplinskim valom, a građani potrebno osvježenje više ne mogu potražiti ni u moru. Temperature mora su jako visoke.

U Puli je već u 8 sati temperatura mora i Rovinjuznosila 29.2 stepeni. U je bilo 28.9 stepeni. Tijekom dana su granicu od 28 stepeni probili Dubrovnik, Komiža, Krk, Rab, Malinska, Mali Lošinj... U Malom Jezeru na Mljetu je u 18 sati izmjereno 29.9 stepeni. 

Temperatura mora u Zadru je danas išla do 27.7 stepeni. "Samo da je malo hladnije, ali skroz ok", "ja volim toplije more", "super je ujutro, baš se osvježi, u podne je već mlako", kazali su neki od prolaznika za HRT

Situaciji se moraju prilagoditi i ribolovci. "Riba je generalno gledano inertna, donekle letargična zbog vrućina kao i mi u popodnevnoj fjaki", rekao je ribolovac Boris Bulić. Temperatura mora u Jadranu mjeri se stotinjak godina, a tokom stoljeća rasla je i u dubinama za dva, tri stepena. 

Ovoga ljeta od viša za tri do pet stepeni od prosjeka.

"To je poprilično alarmantno zato što djeluje na biljni i životinjski svijet i na sve nas", upozorio je Ivica Vilibić, oceanograf s Instituta Ruđer Bošković. Pojavljuju se i nove vrste u Jadranskom moru.

"Sad je sve toplije more, vrste iz toplijih mora kroz Sueski kanal dolaze u Istočno Sredozemlje, dolaze polako u Jadran i postaju autohtone polako, neke od njih", objasnio je Vilibić. 

"Bit će toga još i dalje više, postat ćemo mi brzo ono Crveno more, dolje Perzijski zaljev, gdje su temperature mora normalne 30 stepeni preko cijele godine, ali to će još čekati", zaključio je meteorolog Duško Kraljev.