Islamskom državom hara opasna bakterija
Foto: Tuzlanski.ba

Džihadisti Islamske države odgovorni su za širenje opasne bakterije koja izjeda ljudsko meso na području Sirije, saopštio je kurdski Crveni polumjesec.

Prema podacima humanitarnih organizacija, u Siriji je u poslednjih 12 mjeseci zabilježeno je više od 500 slučajeva lišmanijske bolesti.

"Kao rezultat užasnih nedjela ID-a, uključujući ubijanje nedužnih ljudi i ostavljanje njihovih tijela po ulicama, došlo je do ubrzanog širenja lišmanijaze", izjavio je predstavnik kurdskog Crvenog polumjeseca Dilkash Isa, a prenio britanski list Daily mail.

Jedan kurdski borac izjavio je: "Nismo znali za ovu smrtonosnu bolest prije rata. Borimo se već gotovo četiri godine, a ova bolest se pojavila na područjima Tal Hamisa, Hona i Kosa, koji su svi zahvaćeni sukobom".

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) već duže vreme upozorava na katastrofalnu humanitarnu situaciju u Siriji, gde je pomoć potrebna za više od 13 miliona ljudi.

"Uprkos našim naporima, četiri godine rata uzrokovale su nazadovanje zdravstvenog sistema i pojavu različitih bolesti, pa se tako u susjednom Iraku razvila i epidemija kolere", upozorio je SZO.

Prema podacima SZO, u Siriji je od početka rata djelimično ili potpuno uništeno 58 odsto javnih bolnica. (b92.net)