ISIL još uvijek u zatočeništvu drži Tomislava Salopeka
Foto: Tuzlanski.ba

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i evropskih poslova Vesna Pusić se nakon niza obavljenih razgovora, među ostalim i s egipatskim ministrom vanjskih poslova, kasno sinoć vratila u Hrvatsku, javlja Index.hr.

Hrvatska vlada i Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova nastavljaju raditi na rješavanju slučaja otetog hrvatskog državljanina.

Zbog osjetljivosti situacije, u ovom trenutku ne možemo otkrivati detaljnije informacije", javlja Ministarstvo vanjskih poslova.

Tomislav Salopek, zaposlenik francuske kompanije otet je na području Kaira, a u srijedu popodne je Islamska država objavila snimku na kojoj Salopek kleči u pustinji uz maskiranog muškarca s nožem u ruci i čita s lista papira da će ga otmičari smaknuti u roku od 48 sati ako egipatska vlada ne oslobodi uhićene muslimanke.

U videosnimci nije naznačeno vrijeme kada je počelo odbrojavanje. Nagađa se, s obzirom na to da je snimka objavljena u srijedu poslije podne, da je rok istekao u 17.30 po srednjoeuropskom vremenu.

Egipatske službe sigurnosti intenzivno tragaju za otetim Salopekom i nakon što je istekao ultimatum, koji je Islamska država dala kako bi mu poštedjela život, dok egipatski mediji izvješćuju kako postoji mogućnost za produljenje 48-satnog roka.

Salopekova supruga otputovala je sredinom sedmice u Kairo zajedno s ministricom Pusić, koja u saradnji s egipatskom vladom nastoji pomoći u oslobađanju. U petak se uključila i predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović koja je telefonski razgovarala s egipatskim kolegom al-Sisijem. Grabar-Kitarović nije zasada mogla medijima govoriti o pojedinostima toga razgovora. (Tuzlanski.ba)