Jahta, koja je plovila pod zastavom Malte i imala matičnu luku u Makarskoj, bila je u vlasništvu poduzetnika iz Širokog Brijega.

Hercegovački biznismen kupio vatrogascima novu opremu i dao donaciju nakon požara na jahti
Foto: Tuzlanski.ba | Jahta u potpunosti izgorila

Mišel Mario Čolak, hercegovački biznismen kojem je u junu ove godine u Makarskoj izgorjela jahta vrijedna tri miliona eura, odlučio je izraziti zahvalnost vatrogascima koji su se satima borili s požarom na njegovom 34 metra dugom brodu.

Vatrogasna jedinica Makarska zahvalila je Čolaku za njegovu velikodušnost, ističući da su svi troškovi vezani za oštećenu opremu i potrošeno vatrogasno pjenilo tokom intervencije u potpunosti podmireni.

Osim toga, Čolak je donirao značajna sredstva za nabavku dodatne nove opreme koja će biti od velike pomoći u budućem radu vatrogasaca.

Jahta, koja je plovila pod zastavom Malte i imala matičnu luku u Makarskoj, bila je u vlasništvu poduzetnika iz Širokog Brijega koji se bavi stanogradnjom i pruža luksuzne jahte u najam.

Na sreću, troje članova posade koji su spavali u jednoj od pet kabina uspjelo je na vrijeme napustiti brod bez povreda.

Požar je izbio dok je u rezervoaru jahte bilo oko pet tona goriva, a brod je potonuo na bok. Zbog male dubine, bar dva metra jahte ostalo je iznad površine mora. Jahta je 12 sati prije požara uplovila u luku s šestero gostiju koji su je unajmili za sedmični iznos od oko 90 hiljada eura.