Georgieva obećala pomoć za BiH i lobirat će kod EU za finansijska sredstva
Foto: Tuzlanski.ba

Sastanak komesarke Evropske unije za međunarodnu saradnju, humanitarnu pomoć i odgovor na krize Kristaline Georgieve, entitetskih premijera Federacije BiH Nermina Nikšića i RS Željke Cvijanović, predsjedavajućeg Vijeća ministara Vjekoslava Bevande završen je sa nekoliko zaključaka. Kako je kazao premijer FBiH Nermin Nikšić, to je bila više jedna radna večera na kojoj je Georgievoj prezentirana trenutna situacija u FBiH, RS i Ditriktu Brčko.

Ukazali smo na osnovne potrebe, a to su uklanjanja uginulih životinja, deratizacija, dezinskecija i dezinfekacija kako bi se spriječile zaraze i epidemije, te smo razgoavrali o onome šta nas čeka nakon što se ova situacija malo smiri - kazao je Nikšić.

Ukazana je potreba da se riješi smještaj stanovništva koje se zbog klizišta neće moći vratiti na svoja prebivališta i kojima je uništen krov nad glavom. Što se tiče pomoći evropske komesarke, prema Nikšićevim riječima, ona će učiniti sve što je u njenoj moći, jer je njen domen ipak humanitarna pomoć.

- Također je kazala da će biti lobista za BiH za novčana sredstva Evropske unije jer ipak BiH nema kandidatski status, ali će ona pozvati na solidarnost - kazao je Nikšić.

Podsjećamo, Georgieva je danas u poslijepodnevnim satima doputovala u BiH iz Srbije, te održala sastanak sa Zlatkom Lagumdžijom, ministrom vanjskih poslova BiH.

Po dolasku na Sarajevski aerodrom izrazila je saučešće svima koji su izgubili članove porodice, prijatelje, dom i sredstva za život. Ona je kazala da su poplave koje su zahvatile BiH, Srbiju i Hrvatsku tragedija ogromnih razmjera koja je „kod nas u Evropi izazvala veliko saosjećanje.“

-       U našem regionu, najveći rizik predstavljaju poplave, ljetne vrućine i šumski požari, do kojih će i dalje dolaziti, čak će biti snažniji. Važno je da djelujemo brzo i odlučno, kao što smo djelovali sada kad je do katastrofe došlo, ali je isto toliko, ako ne i više, važno da se pripreme i izvrše ulaganja u preventivne mjere, kako bismo postali otporniji na ove udare i kako bi manje imovine bilo ugroženo – kazala je Gergieva.

Ona je danas helikopterom obišla poplavljena područja Šamca i Orašja, a iz Delegacije Evropske unije za sutra je najavljen njen odlazak u Orašje, kao i press konferencija u Sarajevu, javlja NAP.