Predsjednik RS-a Milorad Dodik oglasio se nakon posjete direktora CIA-e William Burnsa Sarajevu. 

Dodik nakon posjete šefa CIA-e novog mišljenja: Tvrdi da RS nikad nije ni željela secesiju od BiH
Foto: Arhiva | Milorad Dodik

Berns je 20. augusta bio u posjeti glavnom gradu BiH, Sarajevu, između ostalog i zbog zabrinjavajuće secesionističke retorike i djelovanje Dodika i Vlade RS. 

On se jučer u Sarajevu sastao sa svih troje članova Predsjedništva BiH iako je u njemu i Željka Cvijanović koja je pod američkim sankcijama. 

Ostale dužnosnike u BiH pa tako i Dodika direktor CIA-e je zaobišao ali je Dodik danas komentirao Burnsovu posjetu objavom na društvenoj mreži X. 

Dodik, koji je i sam na listi sankcija, u objavi je rekao da je "borba protiv terorizma obaveza cjelokupnog slobodnog svijeta i u tom kontekstu je značajna posjeta direktora CIA gospodina Vilijama Bernsa BiH".

"Republika Srpska je posvećena toj borbi i pozdravlja svaku saradnju u toj oblasti", kazao je Dodik. 

Dodao je kako Republika Srpska nikada nije sporila suverenitet i teritorijalni integritet BiH shodno Dejtonskom sporazumu i kako secesija nikada nije bila njihova politika.

"Ali Republika Srpska ima pravo na političku borbu za svoj status, shodno slovu Dejtonskog sporazuma. BiH je zajednica dva ravnopravna entiteta i tri konstitutivna naroda, stoga ohrabruje stav gospodina Bernsa da odgovornost za funkcionisanje zemlje leži na svim etničkim zajednicama", zaključio je.