Balkan je problematičan zbog huligana, UEFA će drastično kažnjavati!
Foto: Tuzlanski.ba

Aleksander Čeferin, predsjednik Evropske fudbalske asocijacije (UEFA), prilikom današnje posjete Hrvatskoj istakao je da su zemlje Balkana “problematična regija zbog huligana”, te da bi savezi pojedinih država u regiji u narednom periodu mogli biti drastično kažnjeni.

Vidim u hrvatskom nogometu dva problema. Prvi je po pitanju incidenata sa navijačima, a drugi veoma loša infrastruktura. Problemi sa navijačima mogu da rezultiraju drastičnim sankcijama prema hrvatskom nogometu. Upozorio sam danas i premijera Hrvatske Andreja Plenkovića i Davora Šukera, predsjednika HNS-a, da postoji ozbiljna mogućnost da protiv Hrvatske, ne samo reprezentacije nego i klubova, UEFA poduzme odlučne korake zbog incidenata na stadionima. I savez i država moraju uraditi svoje da se situacija popravi”, rekao je Čeferin u Zagrebu.

– UEFA se neće miješati u unutrašnje probleme – 

Na pitanje novinara Anadolu Agency (AA) koje zemlje iz regije su još pod lupom UEFA-e radi problema sa navijačima i da li su pod prijetnjom najoštrijih sankcija, poput Hrvatske, prvi čovjek evropskog fudbala, odgovorio je:

“Jesu i mogli bi biti kažnjeni, ali ne bih danas o tome jer sam u službenoj posjeti Hrvatskoj i Hrvatskom nogometnom savezu. Svi znamo da je ovo dosta problematična regija”.

Čeferin je rekao i da UEFA nema namjeru da se miješa u unutrašnje probleme i optužnice koje su podignute zbog korupcije pojedinih čelnika u hrvatskom fudbalu.

“UEFA je nedavno reagovala u Grčkoj, ali ne zbog optužnica nego zbog miješanja politike u nogomet. Isto smo napravili i prije nekoliko godina u Bosni i Hercegovini. Kao pravnik i predsjednik UEFA-e ne mogu komentirati optužnice. Poslije pravosnažnog postupka zauzet ću stajalište”, kazao je Čeferin.

– Ex-yu liga neće biti formirana – 

Naglasio je da regionalna liga na prostoru bivše SFR Jugoslavije neće biti formirana i da su to bile ideje nekih ljudi koji nisu vezani za UEFA-u.

“Regionalnu ligu je predstavio neki lokalni nogometni funkcioner kao svoju ideju i od toga je nastala velika priča o dogovorenoj ligi i novcima koje je UEFA pripremila. Nikakva regionalna liga nije dogovorena i UEFA nije pripremila nikakav novac za nju. Ako neko drugi želi da organizuje takvu ligu bez UEFA, e to je druga stvar”, poručio je Čeferin.