Po nalogu Specijalnog državnog tužiteljstva Crne Gore, u srijedu je uhapšeno više pripadnika kriminale grupe koja se sumnjiči za krijumčarenje više od 2,5 tona kokaina iz Južne Amerike u Evropu i Australiju.

Akcija 'General': U Crnoj Gori uhapšeno više osoba zbog krijumčarenja 2,5 tona kokaina
Foto: RTCG

Uhapšeno je devet osoba, za šest se traga, a krivična prijava podnijeta je protiv 19 pripadnika ove kriminalne grupe koja se bavila krijumčarenjem droge.

"Po nalogu Tužiteljstva, Specijalno policijsko odjeljenje lišilo je slobode: V.U., V.M.Č., M.B., N.U., V.D., D.R., P.M., M.P. i V. P., i protiv njih, kao i protiv: R.Z., D.P., V.V., R.B., I.D. i L.D., koji su u bijegu ili nisu dostupni državnim organima i M.B., D.M., V.L. i R.P., koji su na izdržavanju zatvorske kazne, podnijelo  kaznenu prijavu zbog postojanja osnova sumnje da su počinili kaznena djela stvaranje kriminalne organizacije i neovlaštena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga", priopćeno je iz Specijalnog državnog tužiteljstva Crne Gore.

Ističe se da je predmet krivične prijave djelovanje kriminalne organizacije koju su organizirali osumnjičeni V.U. i R.Z., a čiji su pripadnici postali ostali osumnjičeni.

Skupina je djelovala u međunarodnim okvirima, u cilju vršenja krijumčarenja opojne droge kokain iz Južne Amerike u Evropu i Australiju, brodovima, u količini od 1.570 kg, 2020. godine, koje je spriječeno od strane organa otkrivanja Kolumbije, i u količini od oko 900 kg, u 2021. godine, koje je spriječeno od strane organa otkrivanja Australije.

Otkrivanje i osiguranje dokaza o krivičnim djelima i osumnjičenima i prikupljanje svih drugih obavještenja i podataka koji mogu biti od koristi za uspješno vođenje krivičnog postupka provedeno je u višemjesečnoj kontinuiranoj suradnji i kroz međusobnu razmjenu informacija Specijalnog državnog tužilaštva i Specijalnog policijskog odjeljenja s Agencijom Evropske unije za provođenje zakona - EUROPOL, Federalnim istražnim biroom - FBI i Upravom za suzbijanje narkotika - DEA Sjedinjenih Američkih Država i Australijskom federalnom policijom - AFP, dok je dokazne i policijske mjere i radnje prema osumnjičenima, do podnošenja krivične prijave poduzimalo Specijalno policijsko odjeljenje, stoji u priopćenju. 

Policija je prethodno pretresla njihove stanove i druge prostorije koje koriste u Crnoj Gori radi pronalaska tragova kaznenih djela i predmeta važnih za kazneni postupak.