Pomozi.ba prikuplja novac za Aidinu i Fikretovu borbu protiv raka
Foto: Tuzlanski.ba

Udruženje Pomozi.ba trenutno prikuplja novac za liječenje Aide Patković iz Viteza i Fikreta Kendića iz Velike Kladuše. Oboje vode borbe protiv raka. 

Aida Patković iz Viteza dijagnozu Hodgkinovog limfoma dobila je 2019. godine, a sa kemoterapijama je počela 2021. godine. Doktori su joj preporučili zračenje, ali kako ova djevojka s poteškoćama u razvoju ne sarađuje i opire se prilikom običnog pregleda, zračenje nije dolazilo u obzir.

Pomozi.ba je za Aidu već pokretalo apel, ali zbog svih naprijed navedenih stvari majka je odustala od liječenja u Turskoj i odlučila se boriti za kćerkin život u našoj zemlji. Tada je za njeno liječenje donirano 23.399,24 KM za kemoterapije i imunoterapije koje su jako dobro djelovale na Aidu.

Sada joj je potrebno dodatnih 12 ciklusa imunoterapije koje sprečavaju stanice raka da potiskuju imunološki sistem. Za ove terapije je potrebno 24.360 eura. Novac možete donirati direktno Udruženju pozivom na broj 17043 ili putem otvorenih računa. 

Istovremeno, pokrenut  je apel i za Fikreta Kendića iz Velike Kladuše koji također boluje od raka.

Za njega je u funkciju stavljen humanitarni broj 17039, pozivom se doniraju dvije konvertibilne marke, a broj je jedinstven za sve telekom operatere u BiH.

On se već dvije godine mukotrpno bori sa karcinomom pluća, ali nakon pet ciklusa kemoterapije i 30 ciklusa zračenja otkriveno je da je rak metastazirao i da se proširio na vrat. Kako bi imao veću šansu za ozdravljenje i napokon pobijedio ovu zloćudnu bolest potrebne su mu imunoterapije.

"Njegova porodica se do sada maksimalno žrtvovala i nastojali su da sve lijekove obezbijede sami, međutim zbog velikih troškova ovih terapija oni nisu u stanju da priušte sve. Za preostalih pet doza im je potrebno 6.463 eura", saopćeno je iz Pomozi.ba.

Fikret je penzioner, živi sa suprugom u porodičnoj kući, a kako bi proveo još mnogo lijepih trenutaka sa svojim bližnjima osim poziva na broj 17039, donacije su moguće i na ove račune.