Posljednji tragičan incident koji se danas dogodio ponovo je uzdrmao naše društvo. 

Da li je društvo u psihološkoj krizi? Ubistva se nižu, snosi li iko odgovornost?
Foto: Ilustracija Tuzlanski.ba | Škole trebaju biti simboli sigurnosti i obrazovanja

Škole koje trebaju biti simboli sigurnosti i obrazovanja u posljednje vrijeme često dolaze u centar pažnje, nažalost, tragedijama. 

Da li se društvo zapravo nalazi u psihološkom problemu i krizi, jer drugog opravdanja za ovakve događaje teško da ima. Međutim, kao i svakog puta sve će započeti i završiti izražavanjem tuge umrlima, čuđenjem i šokiranjem. 

Da li se društvo obazire na ubistvo, kao što je to bilo sa prvim slučajevima, ili sve već polako postaje svakodnevnica. 

Alma Tihić psihoterapeutkinja oglasila se nakon današnjeg tragičnog događaja objašnjavajući sa psihološkog aspekta ovaj problem. 

"I opet ubistvo i to trostruko, ubistvo kolega i opet u školi...društvo je u dubokoj psihološkoj krizi iz koje ne vidimo i nemamo izlaz. Najviše me plaši to što se gotovo i ne obaziremo...broj žrtava, ubijenih na ovaj ili sličan način, u proteklih par godina više ne možemo ni izbrojati", napisala je Tihić.

Ima li odgovora na ove pojave?

"Svi pozivaju struku (psihologe, psihoterapeute, psihijatre) da pomognu, objasne ovu pojavu u društvu. Struka u ovom slučaju su, mnogo više, nadležne institucije zadužene za: donošenje zakona, sankcionisanje potencijalni počinitelja, prevenciju i zbrinjavanje osoba sa psihičkim problemima... Kolektivnu traumu ne liječimo u medijima ili u psihološkim ordinacijama, liječimo je kroz društvena uređenja koja će stvarati sigurniji život u zemlji", dodaje ona.

Psiholozi i psihoterapeuti sigurno dobro rade svoj posao, ali ih je malo, a sistem ih još uvijemk kao struku nije ni prepoznao, pojasnila je. 

Vezani članak Pucnjava u srednjoj školi u Sanskom Mostu:  Troje mrtvih

Da li je problem u struci, društvu, ljudima još uvijek će ostati misterija.

Sociologinja Smiljana Vovna navodi kako ovaj problem sistem još uvijek nije shvatio ozbiljno.

"Činjenica je da je ubijanje postalo "trend" i ovaj problem još uvijek niko iz sistema nije shvatio za ozbiljno. Ono što je u nivou ubistava su stravični komentari koje možemo da čitamo na društvenim mrežama a vezano za ubistva koja se dešavaju,od podrške do podsticanja", napisala je. 

Dalje je Smiljana podsjetila na to da su nadležni obećali procesuiranje svih koji podržavaju ili podstiču krivična djela, ali kako kaže na tom polju se nije desilo apsolutno ništa.

Pored toga što su ovakvi događaji sami po sebi potresni i teški, komentara na društvenim mrežama , nažalost ne manjka čak i kada se radi o tragedijama.

"Društvene mreže su izvor zaraze gdje svako bez imalo odgovornosti može da napiše bilo šta i da ne snosi apsolutno nikakvu odgovornost. Dok sistemski ne promjenimo kaznenu politiku svjedočićemo i dalje monstruoznim ubojstvima.Pitanje je samo ko je sljedeći?", zaključila je Vovna. 

Vezani članak Pojačane mjere sigurnosti nakon pucnjave u Sanskom Mostu

Odgovornost ipak leži na svima nama od institucija do pojedinaca potrebno je da radimo zajedno kako bismo stvorili sigurnije i zdravije društvo. Samo zajedničkim naporima možemo se nadati da ćemo jednog dana prevazići ovu bolnu realnost i pružiti bolje sutra za sve, a do tada prestati osuđivati žrtve a podržavati ubice.