Zbog kiše koja je padala tokom noći ili ponegdje još uvijek pada saobraća se po mokrom ili vlažnom kolovozu.

Zbog mokrog kolovoza otežan i usporen saobraćaj, apeluje se na vozače da vožnju prilagode uslovima
Foto: Ilustracija

Iz BIHAMK-a savjetuju oprezniju vožnju, prilagođenu trenutnim uslovima i stanju na putevima.

Na dionici Tuzla- Čelić (u mjestu Lopare) zbog deminerskih radova od 8 do 16 sati saobraćaj se obustavlja u trajanju do 30 minuta (propuštanje vozila 15 minuta). Deminerski radovi aktuelni su od 8 do 16 sati i na ulazu u Bosansku Krupu iz pravca Bihaća, a obustave su 15-minutne.

Zbog sanacionih radova na dionici magistralnog puta M-17 u Begovom Hanu (Nemila-Žepče), izmijenjen je režim saobraćaja.

''Zbog izrazito frekventne dionice, na mjestu radova formiraju se duže kolone vozila u oba smjera, pa vozače molimo za strpljenje i razumijevanje'', saopšteno je. 

Od ostalih puteva sa aktuelnim radovima izdvajaju se magistralni putevi: Semizovac-Olovo, Kladanj-Vlasenica, Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje, Foča-Ustikolina, Dobro Polje-Miljevina i Bijeljina-Rača.

Na magistralnom putu Rogatica-Ustiprača, zbog oštećenja mosta, vozila do 30 tona saobraćaju jednom trakom, dok je za vozila preko 30 tona saobraćaj obustavljen.

Od danas (20.8.2024. godine), pa do okončanja radova izvodit će se radovi na sanaciji kolovoza na platou naplatnog mjesta Lepenica, na autoputu A-1. 

''Dinamikom radova predviđena je totalna obustava saobraćaja na NM Lepenica i to u četvrtak 22.8.2024. godine od 08:00 sati do petka 23.8.2024. godine do 08:00 sati, kao i u ponedjeljak 26.8.2024. godine od 08:00 sati do utorka 27.8.2024. godine do 08:00 sati. U međuvremenu će se saobraćati usporeno, uz obavezno poštivanje postavljene signalizacije'', javljeno je iz BIHAMK-a.

Pojačan je promet vozila i duga je kolona na izlazu iz Bosne i Hercegovine na graničnom prelazu Bosanska Gradiška. Na ostalim graničnim prelazima zadržavanja za sada nisu duža od 30 minuta.

Zabranjen je saobraćaj za vozila preko pet tona najveće dozvoljene mase na graničnom prelazu Karakaj (kod Zvornika). Teretna vozila preko pet tona preusmjeravaju se na granične prelaze Bratunac ili Rača, dok autobusi mogu koristiti GP Šepak.

Do kraja augusta, za putnički saobraćaj otvoren je granični prelaz Krstac (na putu Gacko-Nikšić).