Vlasti BiH i Turske dogovaraju omogućavanje liječenja teško oboljele djece iz BiH u Turskoj
Foto: Tuzlanski.ba

Nadležne institucije zdravstva Bosne i Hercegovine i Republike Turske radiće u narednom periodu na zaključivanju međunarodnog akta između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Turske s ciljem omogućavanja liječenja teško oboljele djece iz BiH u Republici Turskoj, navedeno je tokom razgovora ministra civilnih poslova Adila Osmanovića sa delegacijom Ministarstva zdravstva Turske, javlja Anadolu Agency (AA)

Naime, ministar Osmanović učestvuje na Međunarodnom kongresu integrisane zdravstvene zaštite koji se održava u Istanbulu.

Kongres je organizovala Federacija asocijacija zdravstvenih i socijalnih usluga, uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Turske i drugih partnera.

Vlada Republike Turske i Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, vođeni željom da unaprijede saradnju u oblasti zdravstva i medicinskih nauka i s namjerom da ta saradnja doprinese unapređenju zdravlja njihovih naroda, potpisali su 2010. godine Sporazum o saradnji u oblasti zdravstva.

Sporazum je stupio na snagu 14. septembra ove godine, a  očekuje se realizacija nekoliko aktivnosti u okviru tog dokumenta.

Na marginama kongresa u Istanbulu, ministar Osmanović sastao se sa delegacijom Ministarstva zdravlja Republike Turske. Razgovarano je o mogućnostima da Turska donira određene količine vakcina koje su neophodne za završetak ciklusa vakcinacije u BiH u 2015. godini, kao i o nastavku saradnje s ciljem održivosti programa imunizacije u Bosni i Hercegovini.

Na bazi potpisanog Sporazuma o saradnji biće pokrenute i druge inicijative koje će doprinijeti jačanju kapaciteta u sektoru zdravstva u BiH i poboljšanju zdravstvenog statusa stanovništva. (Tuzlanski.ba)