Na šest škola na području Tuzlanskog kantona bit će postavljeni solarni paneli, istaknuto je danas na sjednici Vlade Tuzlanskog kantona.

Vlada TK: Na šest škola će biti postavljeni solarni paneli, donesene odluke o prijemu službenika
Foto: Ilustracija

Naime, na 67. redovnoj sjednici Vlada je donijela Odluku kojom školskim odborima javnih ustanova: Prva osnovna škola Živinice, OŠ „Novi Grad“ Tuzla, OŠ „Sapna“ Sapna, OŠ „Teočak“ Teočak i OŠ „Humci“ Humci i PŠ Šibošnica daje prethodnu saglasnost za davanje na korištenje bez naknade prostora – krova radi projektovanja, dizajna, nabavke i ugradnje solarnih panela od strane Fonda otvorenog društva BiH Sarajevo.

Prijem zaposlenika

Vlada je dala saglasnost za prijem zaposlenika:

- Tri zaposlenika u JU Centar za autizam „Meho Sadiković“ Tuzla na pozicijama edukator rehabilitator/defektolog odgovarajućeg usmjerenja, pedagog/pedagog-psiholog i logoped u radni odnos na određeno vrijeme najduže do godinu dana,

- Dva namještenika (viša referenta) u Općinskom sudu u Tuzli za operativno-tehničke poslove (daktilograf) u radni odnos na neodređeno vrijeme,

- Tri državna službenika (Ministarstvo finansija TK) na neodređeno vrijeme na poziciji stručni savjetnik – glavni knjigovođa, stručni savjetnik kontrolor dokumentacije za obračun plaća i drugih naknada i stručni suradnik za centralizovani obračun,

- Tri namještenika (Ministarstvo finansija TK) od čega dva viša referenta za poslove obračuna plaća i jednog višeg referenta za odbitke.

- Stručnog savjetnika za upravni postupak i stručnog savjetnika (Ministarstvo za boračka pitanja TK) za ekonomsko finansijske poslove na neodređeno vrijeme.

Dodjela sredstava lokalnim zajednicama za zaštitu i saniranje šteta od nesreća

Među donesenim odlukama izdvaja se i Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o postupku i uslovima za dodjelu jednokratne novčane pomoći općinama TK za otklanjanje šteta od prirodnih i drugih nesreća.

Kako ističu iz Vlade TK, dosadašnjom odredbom nisu na precizan način bili utvrđeni uslovi i kriteriji za dodjelu sredstava općinama i gradovima iz posebne naknade za zaštitu od prirodnih i drugih nesreća za hitne intervencije i saniranje šteta nastalih kao posljedica prirodnih i drugih nesreća.

Dodaju kako je, Ured za reviziju institucija u Federaciji Bosne i Hercegovine je u Izvještaju o finansijskoj reviziji Kantonalne uprave civilne zaštite za 2022. godinu dao preporuku da se utvrde kriteriji za dodjelu sredstava. 

"Postupak dodjele sredstava posebne naknade za zaštitu od prirodnih i drugih nesreća provodit će Kantonalna uprava civilne zaštite i Kantonalna komisija za procjenu šteta od prirodnih i drugih nesreća, a odluke o dodjeli sredstava donose Kantonalni štab civilne zaštite. Sva sredstva posebne naknade za zaštitu od prirodnih i drugih nesreća koja se planiraju trošiti u tekućoj godini moraju biti sastavni dio planske projekcije budžeta TK", navodi se u saopštenju.

Finansiranje manifestacije

Također, Vlada je donijela odluku o odobravanju sredstava sa potrošačke jedinice „Troškovi manifestacija”, te je tako Udruženju građana Univerzitetsko kulturno-umjetničko društvo „Zvonko Cerić“ odobren iznos od 7.000 KM za sufinansiranje troškova organizacije manifestacije Jubilarni godišnji koncert – 45 godina.