Elektroprivreda BiH će dio svoje planirane dobiti, koja pripada Vladi FBiH, usmjeriti ka subvencijama za najugroženije kategorije kupaca.  

Vlada FBiH subvencionira usklađivanje cijena struje: Koje kategorije će plaćati manje račune?
Foto: Ilustracija

Vlada Federacije BiH se kontinuirano brine za socijalno ugrožene kategorije, pa će to uraditi i po pitanju usklađivanja cijena električne energije.

"Na današnjoj sjednici Vlade FBiH ćemo predložiti produženje Odluke o provedbi mjera za smanjenje troškova električne energije domaćinstvima i stimulaciji energetske efikasnosti za najugroženije kategorije stanovništva u Federaciji BiH", kazao je ministar energije, rudarstva i industrije FBiH Vedran Lakić.

Vezani članak Građani u Federaciji od danas plaćaju skuplju struju, poskupljenje za domaćinstva 10,4%

Ističe se da će Elektroprivreda BiH na taj način dio svoje planirane dobiti, koja pripada Vladi FBiH, usmjeriti ka subvencijama za najugroženije kategorije kupaca.

Pravo na subvenciju ostvaruju penzioneri s najnižom penzijom, koju je u tekućem mjesecu isplatio Federalni Zavod MIO/PIO u Federaciji BiH, kao i korisnici koji primaju stalnu novčanu pomoć od nadležnih službi, odnosno centara za socijalni rad u FBiH, a čija mjesečna potrošnja električne energije ne prelazi 268 kilovatsati mjesečno, odnosno ne prelazi prosječnu potrošnju domaćinstva koje snabdijeva EPBiH.

Federalni Zavod MIO/PIO će svaki mjesec dostavljati spisak korisnika najniže penzije Elektroprivredi BiH.

Resorna kantonalna ministarstva će Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike redovno dostavljati spiskovi korisnika koji primaju stalnu novčanu pomoć centara odnosno službi za socijalni rad u Federaciji BiH. 

Spiskovi korisnika socijalne pomoći će se zatim dostavljati Elektroprivredi BiH.

"Na ovaj način se želi osigurati da će svi oni koji nemaju dovoljne izvore prihoda dobiti subvenciju, ali će se istovremeno voditi računa da ne dođe do zloupotreba i da se sa spiska uklone oni koji su počeli ostvarivati dodatne prihode", saoćeno je iz Kabineta federalnog ministra energije, rudarstva i industrije.