Vlada FBiH demantovala tvrdnje da Srbiji plaća vakcinaciju građana BiH
Foto: Tuzlanski.ba

Vlada Federacije BiH demantovala je tvrdnje da je uplatila novac Srbiji za vakcinaciju građana BiH, te potvrdila da je u pregovorima sa svim proizvođačima i da je zaključila ugovor za nabavku 500.000 vakcina "sinofarm".

"Zahtijevamo od poslanika Nermina Nikšića da objavi dokaze koje je pomenuo na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, a koji su već izazvali veliko uznemiravanje javnosti. U suprotnom, tražimo od Nikšića da se izvini Vladi FBiH i građanima koje je obmanuo", saopšteno je iz federalne Vlade.

Vlada FBiH podsjeća da su svuda u svijetu za nabavku vakcina zadužene države i da su vakcine postale sredstvo geopolitike što se pokazalo, nažalost, i u ovom regionu.

U saopštenju je istaknuto da Vlada FBiH pregovara sa svim proizvođačima, od SAD, preko Kine, do Rusije.

Predsjednik SDP-a i poslanik u parlamentu BiH Nermin Nikšić iznio je na današnjoj sjednici informacije koje je dobio od "ozbiljnog izvora iz diplomatskih krugova" u vezi sa vakcinacijom građana FBiH u Srbiji.

"Prema informacijama koje sam dobio iz relevantnih diplomatskih krugova, FBiH je platila Srbiji za isporuku vakcina. Naravno da su iz Rusije upozorene vlasti u Srbiji da samo Ruska Federacija može ugovarati prodaju i isporuku vakcina trećim državama. To je bio razlog zašto vakcine nisu bile dostavljene, a naravno da se novac nije mogao vratiti u budžet, pa je pronađeno solomonsko rješenje da se našim građanima omogući navodno besplatno vakcinisanje u Srbiji", rekao je Nikšić.