Foto: Tuzlanski.ba

Vjernici su jutros su ispunili  tuzlanske džamije. Centralni bajram-namaz za područje tuzlanskog muftijastva klanjan je u u džamiji Kralja Abdullaha, a predvodio ga je tuzlanski muftija Vahid efendija Fazlović.

Sve džamije u Tuzlanskom kantonu jutros su bile ispunjene vjernicima, koji su klanjanjem Bajram-namaza dočekali veliki muslimanski blagdan.

Bajram namaz je klanjan i u Gazi Turali-begovoj džamiji u Tuzli gdje se vjernicima pridružio i gradonačelnik Tuzle Zijad Lugavić.

Bajram namaz je predvodio imam Gazi Turali-begove džamije u Tuzli, hafiz Merim efendija Đulović.

"Muslimani imaju dva bajrama. Ramazanski bajram dolazi poslije mjeseca ramazana i naše posebne posvećenosti vjeri. Drugi je Kurban-bajram. U njegovom imenu se nalaze i posebne odlike. On se zove hadžijski ili Kurban-bajram. To znači da se za ove dane vežu dva posebna ibadeta. Jedan je hadž kao peti islamski šart, a drugi je ibadet kurbana", navodi je Đulović, te dodaje.

"U činjenici da ibadet kurbana činimo za svoje porodice nalazimo velike pouke o našoj brizi za nju, ali i važne napomene o našoj odgovornosti za porodicu. Odnos prema porodici je u svakom vremenu bio iznimno važan, ali nam se posebno čini značajnim u današnjem vremenu. Ibadet žrtvovanja kurbana nas dodatno osvijesti da smo odgovorni i da imamo obavezu brinuti o svojim porodicama", govori Đulović.

Nakon klanjanja bajram-namaza i međusobnog čestitanja blagdana, vjernici su krenuli svojim kućama gdje će ovaj dan provesti u krugu najmilijih. (Foto: F. Begtašagić | Tuzlanski.ba)