Kolektiv Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH već duže vrijeme upozorava na zatvaranje zbog kompleksnog stanja u kojem se nalaze.

Uposlenici NUBBiH poručili: Ako do kraja augusta ne bude rješenja, obustavit ćemo rad
Foto: NUB BiH

U petak 26. jula uposlenici Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine okupili su se ispred zgrade ove institucije kako bi zatražili odlazak u penziju direktora NUBBiH, Ismeta Ovčine i uručili mu rješenje o prestanku važenja Ugovora o radu po sili zakona, odnosno zbog ispunjavanja zakonskih uslova za odlazak u starosnu penziju prema uslovima godina života i godina staža osiguranja. 

Kako radnici ističu Ovčina više nije ovlašten da djeluje kao šef ove institucije. Njegovo rješenje je pripremljeno i potpisano od strane Stručnog kolegija NUBBiH, ali nije bilo moguće staviti pečat, s obzirom da je uposlenicima onemogućen pristup istom jer ga je direktor sakrio.

"Ovčina se oglašava na zahtjev uposlenika, prolongira preuzimanje Rješenja o penzionisanju, smatrajući ga izričito (ne)zakonitim jer ga potpisuje Stručni kolegij NUBBiH, dok se poziva na zakonsko pravo korištenja godišnjeg odmora po Rješenju o GO kojeg je potpisao isti Kolegij. Paradoksalno, već dugi niz godina, Kolegij je gospodinu Ovčini “zakonski” potpisivao godišnji odmor, ugovore o (autorskom) djelu, službena putovanja, dnevnice i sl. Očigledno je da Ovčina zakone tumači prema ličnom interesu", napisali su iz NUBBiH.

Vezani članak Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH pred zatvaranje: Radnici četiri mjeseca bez plata

Također su dodali kako nisu dobili nikakvu povratnu informaciju, iako su poduzeli sve korake koje su inicirale nadležne vlasti. 

"Kolektiv Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH još uvijek nije dobio nikakvu povratnu informaciju od organa vlasti kada je u pitanju rješavanje pravnog i finansijskog statusa, kao ni odgovor na zahtjeve koje su uputili", napisali su u saopštenju.

Dodaju da uposlenici ne žele biti taoci jednog čovjeka i zahtijevaju da Ovčina preuzme svoje rješenje o penzionisanju. Također apeluju na vlasti da u što kraćem roku pronađu sredstva kako bi se uposlenicima isplatile plate, ali i mole za garanciju koja bi omogućila nastavak kontinuiranog finansiranja u narednom periodu.

U protivnom, uposlenici će biti primorani obustaviti rad i pružanje usluga korisnicima 25. augusta, kako je ranije najavljeno iz ove institucije.