UKC Tuzla u deficitu oko 45 miliona maraka (VIDEO)
Foto: Tuzlanski.ba

Univerzitetski klinički centar Tuzla je u deficitu oko 45 miliona maraka. Potraživanja od različitih dobavljača su se gomilala godinama.

Kantonalna Vlada je kroz Finansijski plan ovoj zdravstvenoj ustanovi u 2015. godini povećala budžet za tri posto, a kako bi sanirali dio ogromnog deficita. Na taj način, kako tvrde u Vladi žele stabilizirati jedan od najvećih kliničkih centara u državi.

Klinički centar će ove godine poslovati vjerovatno po prvi put sa određenom dobiti, neće imati minusa. Naravno tu ostaje ovaj akumulirani deficit iz ranijeg perioda koji iznosi 44, 45 miliona konvertibilnih maraka”, kaže Bego Gutić, premijer TK.

Budžetom Tuzlanskog kantona u 2016. godini za ovaj klinički centar planirano je izdvajanje dodatnih sredstava za opremu u iznosu od pola miliona maraka. Zdravstvo u ovom Kantonu je na zadovoljavajućem nivou. Međutim, još uvijek ima institucija, prvenstveno državnih firmi koje ne uplaćuju naknade za zdravstveno osiguranje svojih radnika, što narušava i sam zdravstveni sistem. Jedan od najvećih dužnika prema Zavodu zdravstvenog osiguranja su Rudnici Kreka.

”Mi smo dali roka Elektroprivredi do 1.1. da izađu s jasnim prijedlogom kako riješiti i reprogramirati obaveze i dugove koji iznose negdje oko 8,5 miliona iz 2012., 2013. i 2014. godine i očekujemo da vrlo brzo Elektroprivreda dostavi Vladi Kantona i Zavodu zdravstvenog osiguranja prijedlog rješavanja i dinamiku otplate ovog duga”, naglašava Gutić. (RTV Slon)