Udruženje Žena-žrtva rata podnijelo krivičnu prijavu zbog veličanja Ratka Mladića u Višegradu
Foto: Tuzlanski.ba

Udruženje 'Žena-žrtva rata' podnijelo je krivičnu prijavu protiv više osoba Tužilaštvu Bosne i Hercegovine i Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine jer su, kako se navodi, "počinili krivično djelo izazivanjem nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti", tokom proslave neustavnog 9. januara u Višegradu.

"Navedeni su 08.01.2024. godine, uoči 9. januara u večernjim satima u Višegradu, na mostu Mehmed-paše Sokolovića na kojem su počinjeni brojni zločini nad Bošnjacima, istakli oficirsku kapu ratnog zločinca Ratka Mladića, skandirajući ime ratnog komandanta Vojske RS, koji je zbog genocida i drugih zločina osuđen na doživotnu kaznu zatvora. Pjevali su pjesme kojima se vrijeđa dostojanstvo drugog naroda, pozivajući na mržnju i netrpeljivost", saopćeno je iz Udruženja 'Žena-žrtva rata'.

Vezano | Na višegradskoj ćupriji obilježili neustavni dan RS uzvikujući ime ratnog zločinca Ratka Mladića 

Kako navode u saopćenju za javnost, krivična prijava podnesena je protiv Novaka Knežića iz Višegrada, koji je objavio, postavio video na Youtube; N.N. lica koja su organizovala okupljanje na Mostu Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu. N.N. lica koja su odobrila okupljanje na Mostu Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu. N.N. lica koja nisu spriječila okupljanje na Mostu Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu.