Zbog izuzetno nepovoljne hidrološke situacije i evidentne nestašice vode u gradskom vodovodu, jučer je u Srebreniku donesena Odluka o ograničenju upotrebe pitke vode iz gradskog vodovoda.

U Srebreniku na snazi ograničenje upotrebe pitke vode: Za kršenje Odluke slijede novčane kazne
Foto: Pixabay - Ilustracija | Obustava vodosnabdijevanja

Trenutna proizvodnja vode u Srebreniku je oko 35 litara u sekundi, a potrošnja oko 50 litara u sekundi.

''Ova potrošnja je uzrokovana visokim temperaturama, ali i neodgovornim korištenjem, kao i povećanim brojem stanovništva koje boravi u Srebreniku'', saopšteno je iz Gradske uprave Srebrenika.

Ovogodišnja suša je nezapamćena i nivo podzemnih voda je u kontinuiranom padu, podsjetili su nadležni.

Pored redukcije kojom se pokušava održavati sistem, angažovane su i cisterne profesionalne vatrogasne jedinice koje svakodnevno dostavljaju vodu na najugoženija područja.

''Također radnici daju sve od sebe kako bi se obezbijedila voda za napajanje stoke. Redukcije su se morale uvesti kako bi se spasio sistem i kako bi se ostvarile uštede i napunili rezervoari kako bi stanovništvo u toku dana imalo isporuku vode'', navedeno je.

Kontinuirano se radi na projektima koji su su započeti s ciljem upajanja u sistem novih količina voda, prije svega upajanje izvorišta Krč i bunara B5, a također predstavljeni su i zaključci koji će biti predloženi Gradskom vijeću, a sve u cilju prevazilaženja teške situacije na cijelom gradskom području, kažu nadležni. 


Kada je riječ o Odluci, uvedena je zabrana korištenja vode iz gradskog vodovoda  za sljedeće aktivnosti:
- Punjenje bazena za kupanje svih veličina;
- Zalijevanje zelenih površina, travnjaka, cvjetnjaka, plastenika, voćnjaka i slično;
- Pranje betonskih i asfaltnih površina;
- Pranje automobila, osim u registrovanim autopraonama;
- Druge aktivnosti osim onih koje se odnose na korištenje vode za piće i pripremu hrane, te sanitarne potrebe.

Zabrana korištenja vode ne odnosi se na potrebe Vatrogasne službe za gašenje požara, kao ni na Dom zdravlja Srebrenik.

Zabrane ostaju na snazi do daljnjeg obavještenja Organa upravljanja o prekidu redukcije i mjera štednje vode. Nadzor nad provođenjem ove Odluke vršit će gradska komunalna inspekcija i Organ upravljanja. U slučaju nepoštivanja propisanih mjera, Organ upravljanja može privremeno obustaviti isporuku vode korisniku.

Oni koji prekrše propisane zabrane bit će kažnjeni novčano, u skladu sa članom 45. Zakona o komunalnim djelatnostima.

Novčane kazne za pravna lica iznose od 1.000,00 KM do 5.000,00 KM, a za fizička lica od 200,00 KM do 1.000,00 KM.

''Pozivamo građane na odgovorno ponašanje i racionalno korištenje vode, kako bismo svi zajedno prevazišli trenutnu krizu'', istaknuli su.

PVJ Srebrenik je ključna podrška u snabdijevanju vodom najugroženijih područja

Profesionalna vatrogasna jedinica Srebrenik je početkom januara ove godine preuzela važnu ulogu u dostavi vode, odgovarajući na hitne potrebe građana pogođenih nestašicom.

Do danas, jedinica je iz sistema gradskog snabdijevanja izvukla i isporučila 240 cisterni vode, što iznosi oko 2000 kubika.

Njihovi napori trenutno se fokusiraju na snadbijevanje vodom mjesta poput Tinja Gornje, Potpeća, Previla, Gornjeg Srebrenika te naselja Ravnuše, Seona, Jasenica, Donji i Gornji Moranjci. Pored toga, vatrogasna jedinica pruža podršku u dopunjavanju sekundarnih mreža rezervoara vode za Vodovod i kanalizacija Srebrenik.

Vatrogasna jedinica dostupna je građanima 24 sata dnevno, a trenutno raspolaže s dva vatrogasna vozila koja dnevno isporučuju od 8 do 10 cisterni vode.

''Uprkos njihovim naporima, apelujemo na građane u mjestima gdje se vrši usluga transporta vode da vodu racionalno dijele. Nažalost, u nekim situacijama dolazi do toga da cisterna stigne do dijela naselja, ali zbog nedostatka koordinacije, ne stigne snabdjeti sve građane. Zbog toga, neki građani su primorani čekati nekoliko dana dok ponovo ne dođu na red'', riječi su Adnana Bijelića, gradonačelnika Srebrenika.

''Ovo je vrijeme za solidarnost i odgovornost, kako bi svi građani imali pristup osnovnim životnim potrebama u ovim izazovnim okolnostima'', dodao je.