Foto: Tuzlanski.ba

Postrojavanjem komandi i jedinica Pete pješadijske brigade Oružanih snaga Bosne i Hercegovine danas je u Dubravama kod Tuzle održana svečanost povodom 10. godišnjice formiranja i Dana oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OS BiH), javlja Anadolu Agency (AA).

Centralna manifestacija povodom 1. decembra, Dana OS BiH, bit će održana sutra, u kasarni OS BiH u Rajlovcu.

Govoreći o ključnim događajima koji su obilježili period formiranja i razvoja, brigadir Nebojša Vojaković, načelnik Štaba Pete pješadijske brigade, podsjetio je da su temelji današnjih OS BiH udareni donošenjem Zakona o odbrani i Zakona o službi u OS BiH, te donošenjem Predsjedničke Odluke o veličini i strukturi OS BiH.

˝Personal je preuzet iz entitetskih vojski, a snažno je započeo proces formiranja i razvoja jedinica koje će biti sposobne izvršavati zadatke u sastavu multinacionalnih jedinica po standardima moderne vojske. OS BiH preuzele su neke nadležnosti od međunarodnih organizacija koje djeluju na prostoru Bosne i Hercegovine, te povećale učešće u sastavu kontigenata u mirovnim i posmatračkim misijama međunarodne zajednice˝, izjavio je brigadir Vojaković, podsjećajući da su na ispomoći lokalnom stanovništvu angažirani kroz proces deminiranja, izgradnje infrastrukture i pomoći usljed elementarnih i drugih nepogoda.

Također, govoreći o uspjesima pripadnika OS BiH, pukovnik Ćerim Rastoder, pomoćnik za civilnu saradnju, rekao je da je Peta pješadijska brigada učinila mnogo za lokalnu zajednicu, te da su sve zadatke uspješno realizirali.

svecanost_povodm_Dana_OS_BiH007-20151130

˝Stalno radimo na podmlađivanju snaga i primamo, ne samo mlade vojnike nego i starješine˝, rekao je pukovnik Rastoder, podsjećajući da su jedinice Pete pješadijske brigade, osim u Dubravama, smještene još i u Zenici, Kiseljaku, Bijeljini i Žepču.

Svečano je danas bilo i u tim jedinicama, a dio pripadnika trebao bi sutra prisustvovati centralnom obilježavanju Dana OS BiH u Rajlovcu.