U Kantonalnoj bolnici Zenica, 4. augusta 2024. godine, uspješno je izvedena eksplantacija organa od moždano mrtvog donora, 21-godišnjeg mladića.

U BiH obavljena prva transplantacija srca: Porodica donirala organe 21-godišnjeg sina
Foto: Ilustracija

Ova procedura označava važan trenutak za medicinsku zajednicu naše zemlje jer je po prvi put realizovana transplantacija srca u Bosni i Hercegovini.

Moždana smrt pacijenta dijagnosticirana je 3. augusta, a nakon toga, medicinski tim je obavio razgovor s porodicom preminulog u vezi s mogućnošću doniranja organa. Pokazavši izuzetnu humanost i saosjećanje, porodica je pristala na donaciju, omogućavajući tako da se obavi multiorganska eksplantacija.

Eksplantacija je provedena u saradnji timova Kantonalne bolnice Zenica i Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. Na čelu tima bili su koordinatorica za transplantaciju, mr. biomed. sci. prim. Senada Čaušević, te zamjenica koordinatora doc. dr. prim. Rizvanović Nermina. Eksplantirani su srce i oba bubrega, a transplantacije su izvršene u Sarajevu. 

Transplantaciju srca, koja je prvi put realizovana u našoj državi uradio je tim ljekara KCU Sarajevo na čelu sa prof. dr Nerminom Granovom dok su bubrezi transplantirani na Klinici za urologiju pod vodstvom dr. Osmana Hadžiosmanovića, saopšteno je iz Kantonalne bolnice Zenica.

Postoperativni tok transplantiranih pacijenata za sada protiče uredno.

Menadžment Kantonalne bolnice Zenica izražava duboku zahvalnost porodici donora za njihovu hrabru odluku i humanost koja je spasila tri života.