U 9 od 10 kantona u BiH zabilježeno više umrlih nego rođenih osoba
Foto: Tuzlanski.ba

U devet od deset kantona u Bosni i Hercegovini u aprilu ove godine zabilježeno je više umrlih nego rođenih osoba. Najveći broj i rođenih i umrlih je u Kantonu Sarajevo. 

297 je živorođenih u Kantonu Sarajevu u aprilu ove godine, a istovremeno je umrlo 359 osoba. U Tuzlanskom kantonu umrlo je 328 osoba, a rodilo se njih 230. Veći broj umrlih nego rođenih je i u Zeničko - dobojskom, Unsko - sanskom, Posavskom, Bosansko - podrinjskom, Srednjobosanskom, Hercegovačko - neretvanskom i Kantonu 10.

Jedino je u Zapadnohercegovačkom kantonu zabilježen veći broj rođenih u odnosu na umrle.

Najčešći uzroci negativnog prirodnog priraštaja ogledaju se u visokoj stopi nezaposlenosti, niskom životnom standardu i nedostatku perspektive za bolji život. Svi ovi faktori direktno utiču na odluku mladih parova da osnivaju porodicu. Također, nedostatak adekvatne socijalne i ekonomske podrške za mlade porodice, uključujući neadekvatne beneficije za roditelje, skupe vrtiće i nedovoljnu pomoć od strane nadležnih, otežava odluku o roditeljstvu.

Šta možemo očekivati ukoliko se negativan trend nastavi?

Nastavak ovakvih trendova može dovesti do značajnog smanjenja populacije. Ovo će stvoriti demografske pritiske koji mogu ugroziti održivost socijalnih i ekonomskih sistema. Manje radno sposobnog stanovništva može rezultirati smanjenom produktivnošću i ekonomskim rastom. Nedostatak mladih radnika može negativno uticati na industriju koja već sada ima poteškoća sa pronalaskom radnika.

Veći mortalitet od nataliteta u BiH predstavlja ozbiljan problem koji zahtijeva sveobuhvatnu i koordinisanu akciju na svim nivoima društva kako bi se osigurala stabilna i prosperitetna budućnost za sve građane. (Tuzlanski.ba)