Muhamed Numanović iz Tuzle osvojio je bronzanu medalju na Svjetskoj olimpijadi iz fizike održanoj u Iranu. 

Tuzlanski učenik osvojio bronzu na Svjetskoj olimpijadi iz fizike
Foto: Richmond park school

Na 54. Međunarodnoj olimpijadi iz fizike, koja je okupila mlade fizičare iz 46 država svijeta, Bosna i Hercegovina je imala pet predstavnika:

1. Mihailo Bogdanić (Gimnazija Banja Luka, IV razred),

2. Muhamed Numanović (Richmond Park Međunarodna srednja škola Tuzla, III razred),

3. Miodrag Ostojić (Tehnička škola „Mihailo Pupin“, IV razred),

4. Filip Krištić (Druga gimnazija Sarajevo, III razred),

5. Nedim Begović (Koledž Ujedinjenog Svijeta Mostar, III razred).

U pratnji učenika bili su Bojan Kovačević, Kenan Saračević i Benjamin Fetić.

Miodrag Ostojić iz Bijeljine i Muhamed Numanović iz Tuzle osvojili su bronzane medalje, dok je Nedim Begović  iz Mostara osvojio pohvalu. Ovi izvanredni rezultati potvrđuju kvalitet obrazovanja i talenat mladih fizičara iz Bosne i Hercegovine.

Muhamed Numanović je 2022. godine, kao učenik I razreda učestvovao na Međunarodnoj olimpijadi i tada osvojio pohvalu, četvrtu nagradu. 2023. godine plasirao se i učestvovao na Evropskoj olimpijadi u Njemačkoj - Hanover i osvojio bronzanu medalju. Iste godine odlazi na Međunarodnu olimpijadu u Japan - Tokio i osvaja bronzanu medalju.

2024. godine plasira se i učestvuje na Evropskom takmičenju u Gruziji - Kutaisi i osvaja bronzanu medalju. Iste godine ucestvuje na Međunarodnom takmičenju iz fizike u Iranu - Isfahan i osvaja bronzanu medalju.

''Kontinuitet ovakvog uspjeha iz fizike nije pošao za rukom nikome od 1996. godine'', naveli su iz Richmond park škole u Tuzli. 

Olimpijada je obuhvatala testove u izradi eksperimentalnih i teorijskih zadataka, koje su trajali po pet sati. Pored takmičarskog dijela, učesnici su imali priliku posjetiti kulturne i historijske znamenitosti Isfahana.

Bosna i Hercegovina učestvuje na Međunarodnoj olimpijadi iz fizike od 1996. godine i kontinuirano postiže zapažene rezultate.