Tuzla: Zbog kombinovanih bojlera intervenisala policija!
Foto: Tuzlanski.ba

Sistem daljinskog grijanja sve više trpi probleme zbog sve veće ugradnje tzv. kombinovanih bojlera. Građani koji imaju ovakve bojlere svjesno nanose štetu drugim korisnicima, a zbog neznatne uštede izlažu se i opasnosti.

2014. godina ostaće upamćena zbog eskalacije problema sa kombinovanim bojlerima. Naime, građani koji imaju ugrađene ovakve bojlere na određenoj etaži, onemogućuju urednu isporuku toplotne energije ostalim korisnicima. Iz Centralnog grijanja d.d. Tuzla uveliko intervenišu na terenu a u cijelu priču su se uključili i pripadnici policije.

„On je eskalirao na objektu Sisara, odnosno u Ulici Mirze Hadžimehmedovića na brojevima 4, 6, 8 i 10. U Ulici Meše Selimovića 21 i 23 također smo imali isključenje početkom sezone, početkom oktobra. Kada je u pitanju postanica u Ulici fra Grge Martića, nismo identifikovali gdje su kombinovani bojleri ali smo usljed pritiska bili prinuđeni da pustimo te toplinske postanice“, kazao je za RTV Slon Adnan Karahmetović – rukovodilac Sektora distribucije u Centralnom grijanju d.d. Tuzla.

Isključivanjem kompletnih ulica u takvim situacijama, kaže Karahmetović, čini se prvenstveno kako bi se zaštitila sigurnost ljudi s toga smo, s razlogom, postavili pitanje šta se može desiti korisnicima koji su svojim stanovima imaju kombinovane bojlere.

„Centralno grijanje Tuzla radi sa hemijski pripremljenom vodom, koja se pravi u Termoelektrani Tuzla i kojom se pune instalacije. Ona nije opasna ukoliko ne dođe do miješanja gradske vode i te vode. Ukoliko pritisak gradske vode opadne i hemijski pripremljena voda dođe u vodovodni sistem, postoji velika mogućnost da se u jednoj zgradi više osoba napije te vode i tako prouzrokuje neke zdravstvene probleme.“

Drugi problem je, kaže Karahmetović, porast pritiska u instalacijama. Povećanjem pritiska može se desiti da instalcije Centralnog grijanja na najslabijem mjestu popuste i tako dođe do poplave u kompletnim objektima a u zgradama i susjednih stanova. Zbog eskalacije problema, obaviještani su i organi reda a inspektor je već bio na uviđaju u Ulici Mirze Hadžimehmedovića. Istraga je u toku